Több tízezer liter olaj ömlött a Yellowstone folyóba

2011.07.03. 19:27
Több száz hordónyi nyersolaj ömlött Montana államban Yellowstone folyóba, mert a hét végén megrepedt az ExxonMobil egyik kőolajvezetéke.

A repedést szombatra virradóra fedezték fel a Yellowstone Nemzeti Parktól északra Billings város közelében - számolt be az ExxonMobil egy szóvivője. A hatóságok 140 embert telepítettek ki átmenetileg robbanásveszély vagy a mérgező kipárolgások miatt. A vállalat adatai szerint 750-1000 hordónyi olaj folyt ki, míg sikerült elállítani a szivárgást (egy hordó olaj 159 liternek felel meg).

A cég közölte, hogy tisztában vannak az eset súlyával, és azon dolgoznak, hogy elhárítsák a keletkezett károkat. Az olajszőnyeget megpróbálták bekeríteni, és felszívó szerekkel csökkenteni kiterjedését. A munkálatokat akadályozta, hogy a folyó éppen árad.

Rosszabbkor nem is történhetett volna - mondta Steve Knecht, Montana állam katasztrófavédelmi vezetője. Jelenleg nem lehet megjósolni, milyen messzire sodródik az olajszőnyeg. A Yellowstone folyón a szennyezés helyétől a Missouriba való betorkollásáig nincs zsilip. A Yellowstone az USA nyugati részének egyik legszebb folyója. Wyoming államban ered, majd az attól északra fekvő Montanában keresztülfolyik a Yellowstone Nemzeti Parkon, végül Észak-Dakotában egyesül a Missourival.