Ellopták a Camino kódexét

2011.07.07. 20:44
A híres spanyolországi zarándokút közel 900 éves leírását rejtő szobába csak féltucat embernek volt bejárása a székesegyházban. A spanyol kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű ékét lehetetlen a nyílt piacon eladni.

Eltűnt a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyházból az a felbecsülhetetlen értékű XII. századi kódex, amely vélhetően a városba vezető zarándokút legrégebbi leírása.

A II. Kallixtusz pápának tulajdonított dokumentumot a katedrális egyik termében őrzik. A helyiségbe mindössze fél tucat embernek van bejárása – közölte egy rendőrségi szóvivő. "Vizsgáljuk, hogy tűnhetett el" – fűzte hozzá. A hatóságot szerdán délután értesítették a kódex eltűnéséről a székesegyház szolgálói.

A spanyol kulturális örökség ékszerének tartott kódexet a világtól elzárva őrzik, és csak ritka alkalmakkor teszik közszemlére. Ilyen alkalom például, ha a pápa látogat el a Spanyolország észak-nyugati csücskében fekvő Santiago de Compostelába. A dokumentumot ilyenkor is fokozott biztonsági intézkedések közepette állítják ki.

A 225 oldalas pergamen, amelyet Kallixtusz-kódexként is emlegetnek, Szent Jakabról szóló szövegrészeket tartalmaz, és ír az apostol sírjához vezető zarándokútról is. II. Kallixtusz pápa volt az, aki 1222-ben úgy döntött, hogy az apostol ünnepe – július 25. – minden alkalommal legyen szent év, ha vasárnapra esik. Legutóbb 2010-ben ünnepeltek szent évet, a legközelebbire 2021-ig kell várni. XVI. Benedek 2010-ben el is látogatott a spanyol városba.

A rendőrség nem talált lopásra utaló jeleket, a dokumentum keresésében a legjobb szakemberek és a spanyol rendőrség műkincsekkel foglalkozó részlegének tagjai is részt vesznek.

"Santiagónak vissza kell kapnia a kódexet, mert ez a székesegyház és a város ékszere" – fogalmazott a városvezetés kulturális tanácsosa.