Legalább ötven halott a kongói repülőbalesetben

2011.07.08. 20:42
A nagy zivatar ellenére a Hewa Bora légitársaság pilótája "megpróbált leszállni, de úgy tűnik, nem találta el a kifutópályát" a kongói Kisanganiban. A légitársaság szerepel az EU feketelistáján, az elmúlt években négy gépük zuhant le, így már csak hét gépük maradt. A katasztrófának ötvennél több halottja, de negyven túlélője is van.

Leszállás közben lezuhant egy utasszállító gép a kisangani reptéren Kongó északnyugati részén. A kongói Hewa Bora légitársaság egyelőre azonosítatlan típusú gépe Kinsashából érkezett, és a rossz időjárási körülmények ellenére is megpróbált leszállni.

A kongói kormányszóvivő, Lambert Mende szerint a gép a kifutópályához közel zuhant le nagy zivatarban. Negyven túlélőt sikerült kimenteni a roncsok közül, de legalább ötvenen meghaltak.

A Hewa Bora légitársaság igazgatója, Stavros Papaioannou szerint "a pilóta megpróbált leszállni, de úgy tűnik, nem találta el a kifutót", írja a BBC.

A Hewa Bora légitársaság - az összes többi, Kongóban bejegyzett légitársasággal együtt - szerepel az EU feketelistáján, az elmúlt években négy súlyos balesetet is szenvedtek repülőik. 2008-ban például felszállás közben zuhant le egy DC-9-esük.

Hogy a mostani balesetben milyen géptípus érintett, azt egyelőre nem tudni. A társaság honlapja szerint jelenleg öt MD-82-esük, két Boeing 727-esük és egy Boenig 727-266 ER típusú gépük van vagy volt.