Hétfő délutántól záporok várhatók

2011.07.17. 15:00 Módosítva: 2011.07.17. 17:31

A hét első napjaiban hullámzó hidegfront közelíti meg térségünket, jósolja az Időkép. A front előterében meleg, de nedves levegő határozza meg időjárásunkat, ezért a napos időszakok mellett többfelé kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására: változékony napok következnek majd, helyenként pedig hevesebb zivatarrendszerek is kialakulhatnak.

Az ország északnyugati és délkeleti része között jelentős, akár 10 fokot meghaladó hőmérséklet-különbség is kialakulhat a hét közepén, keleten fog folytatódni a kánikula.

Hétfőn fokozatosan borul be

Az éjszaka második feléig többnyire derült, csapadékmentes idő várható, de hajnalban a nyugati tájakon már megnövekedhet kissé a felhőzet, írta az MTI.

Hétfőn a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből délutánig még csak néhol az ország északi felén, majd késő délutántól, kora estétől egyre több helyen várható zápor, zivatar. Vasárnap a déli, hétfőn a délnyugati szél élénkül meg többfelé, sőt vasárnap a Kisalföldön erős széllökésekre is számíthatunk.

Éjszaka a Dunántúl északi tájain átmenetileg északnyugatira fordul a légmozgás, és néhol egy-egy erős széllökés is előfordulhat. Hétfőn zivatarok környékén átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagy részén 29, 34, az Észak-Dunántúlon 23, 28 fok között valószínű.