Az egészséges vesét operálták ki

2011.07.26. 12:54
Daganatos veséje helyett az egészségeset távolították el az egyik betegnek a varsói Onkológiai Centrumban. A műtétet végző orvost szabadságolták, a kórház igazgatóját azonnali hatállyal felmentette az egészségügyi miniszterhelyettes.

A fatális tévedés múlt hétfőn történt, de csak kedden adott róla hírt a lengyel sajtó.

A műtétet követő napon, kedden derült ki, hogy a kioperált vese egészséges, nincs rajta daganat. Az eset után lemondott Andrzej Cichocki, a sebészeti osztály osztályvezető főorvosa. Közölte, hogy felelősséget érez a történtekért, mert a műtét előtt nem ellenőrizték a beteg teljes dokumentációját – írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

A műtétet végző sebészt szabadságolták. A főorvos szerint tapasztalt sebészről van szó. A beteg kilétét nem hozták nyilvánosságra. Azt remélik, hogy sikerül eltávolítani a daganatot megmaradt veséjéről, és nem lesz szükség veseátültetésre.

Az intézmény az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik. Csütörtökön Andrzej Wlodarczyk miniszterhelyettes felmondott a centrum igazgatójának, Maciej Krzakowski professzornak.

A varsói Onkológiai Centrumban évente 1500 műtétet végeznek, és eddig nem követtek el ilyen hibát. A kórház most arra számít, hogy nagy összegű kártérítést kell fizetnie a tévedésért a betegnek.