Ötvenkét embert öltek meg szíriai katonák

2011.08.07. 18:15
Szíriai katonák több tucat civilt öltek meg vasárnap indított újabb hadműveleteikben, amelyek a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen ötödik hónapja tartó lázadás letörését célozzák.

Az Arab Liga a tüntetők elleni erőszak haladéktalan leállítását követelte a szíriai fejlemények kapcsán kiadott első hivatalos állásfoglalásában.

Abdel-Karím Rihaui, a damaszkuszi székhelyű Szíriai Emberi Jogi Liga elnöke szerint az országban zajló hadműveletekben 52 embert öltek meg vasárnap, közülük 42-t a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, amely ellen hajnalban indított támadást a hadsereg, harckocsik százainak bevetésével.

Rihaui szavai szerint "további több mint százan sebsültek meg Deir-ez-Zórban (...), s legalább tízen haltak meg Houlehben," amely az arab ország középső részében van, Homsztól mintegy húsz kilométerre északra.

Az Eufrátesz folyó partján fekvő, kilenc napja ostromzár alatt tartott Deir-ez-Zór lázadói ellen épp egy héttel azután indított támadást a hadsereg, hogy Bassár el-Aszad hasonlóan járt el a felkelés központjának tartott Hama városával is. Helyi aktivisták szerint az ostromzár miatt áru- és energiahiány lépett fel a városban, s a közlekedés is teljesen megbénult.

Ammár Kurabi, a szíriai Emberi Jogok Nemzeti Szervezetének vezetője 17-re tette a houlehi halálos áldozatok számát, s azt mondta, hogy további tíz embert lőttek agyon az északnyugat-szíriai Idlíbben egy temetési szertartás résztvevői közül. A Szíriai Forradalmi Koordinációs Szövetség (SRCU) egyik vezetője, Szuhair al-Atászi szerint "ezek csak előzetes adatok. Az áldozatok száma óráról órára emelkedik" - mondta telefonon a brit hírügynökségnek.

Aszad szíriai elnök, akit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár előző nap a katonai erő tüntetők elleni alkalmazásának leállítására szólított fel, vasárnap - Adnan Manszur libanoni külügyminiszterrel találkozva - nyíltan védelmébe vette a hadsereg fellépését. Azt hangoztatta, hogy az államnak kötelessége fellépni "a törvényen kívüli" erőkkel szemben, amelyek szerinte "terrorizálják a lakosságot".

Aszad egyik tanácsadója azt is mondta, hogy Törökország, amely elítélte a hadsereg egy héttel korábbi, Hama elleni támadását, jobb ha nem avatkozik be Szíria belügyeibe, s arra figyelmeztette Ahmet Davutoglu török külügyminisztert, fagyos fogadtatásban fog részesülni kedden kezdődő szíriai látogatásán.

Öt hónappal a szíriai népfelkelés márciusi kezdete után először foglalt állást hivatalosan az Arab Liga, "növekvő aggodalmát" fejezve ki a fejlemények miatt. A pánarab szervezet felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.

A QNA katari hírügynökség jelentése szerint Nabil al-Arabi főtitkára nyilatkozatában súlyos csalódottságának adott hangot "az erőszak fokozódása és a hadsereg azon hadműveletei miatt, amelyek Hamában és Deir-ez-Zórban, valamint Szíria más térségeiben zajlanak".

A nap folyamán XVI. Benedek pápa is az erőszak leállítására és párbeszéd kezdésére szólította fel Damaszkuszt.