Titokzatos sziréna miatt nem aludtak a pestiek

2011.08.22. 10:21
Nehéz éjszakája lehetett a főváros északi részén, a Duna-parthoz közel lakó pestieknek, akiket hajnalban légvédelmi szirénára emlékeztető, éles hang ugrasztott ki az ágyukból. Az újpesti önkormányzat referense szerint - bár náluk is hallani lehetett a hangot - mégsem Újpesten, hanem a harmadik kerületben szólt a titokzatos sziréna.

"Utána tudnátok nézni, hogy miért lehetett hallani az újpesti piac környékén 2:30-3:00 között a légvédelmi szirénát? Ha már nem tudtam miatta aludni, örülnék, ha megismerhetném az okát" - érkezett szerkesztőségünkbe az első levél, mely egy titokzatos sziréna ügyében kért felvilágosítást. Ezt azonban hamarosan egy újabb is követte: a zaj itt már egy harmadik kerületi, római parti lakó szeméből verte ki az álmot.

A BRFK kommunikációs osztálya azonban nem tudott semmit az esetről. Csillag Melinda, a rendőrség ügyeletese csak annyit mondott: nincs információjuk légvédelmi szirénákról és bejelentés sem érkezett hozzájuk ilyen ügyben. "Lehet, hogy valami épület riasztója szólalt meg" - tette hozzá a szóvivő.

Cserna Sándor, Újpest közbiztonsági referense szintén tanácstalan volt, mikor felhívtuk: szerinte ugyanis se a kerületi rendőrkapitány, se a katasztrófavédelem, de még a kerület saját őrei sem tudtak semmilyen éjszakai szirénázásról. "A piacon nincs is ilyen sziréna - mondta Cserna. - Az önkormányzat tetején ugyan van egy légvédelmi sziréna, de az biztosan nem szólalt meg. Lehetséges, hogy volt valami hang, de hogy honnan jött, azt nem tudni. Az biztos, hogy nem gyakorlat volt, mert arról a katasztrófavédelmisek tudnának."

A referens szerint nagyobb az esélye annak, hogy a Duna túloldaláról, Óbudáról jött a titokzatos hang, és ez téveszthette meg az álmukból felverteket.

Ezen a nyomon tovább indulva a következőket sikerült kiderítenünk: az északiakat ébren tartó, fülsértő éjszakai visítást egy harmadik kerületi iskola zárlatos szirénája adta ki magából, melyet fél óra elteltével a szintén álmából felvert kirendeltségvezetőnek sikerült leállítania.

Lezárt pincében van a kapcsoló

"Hogy pontosan mi történt, azt még mi sem tudjuk - mondta Gudor István, a fővárosi polgári védelmi igazgatóság III. kerületi kirendeltségének vezetője. - Szerdán fog jönni egy szerelő csapat, akkor derülhet ki, mi okozta a sziréna meghibásodását. Annyi azonban bizonyos, hogy hétfő hajnalban, három óra körül valóban megszólalt egy hangfrekvenciás riasztóeszköz a Keve utcai iskolában, melyet az iskola gondnokának az egész iskolát áramtalanítva, negyed négy körül sikerült kikapcsolnia. Kiérkezve mi magunk kapcsoltuk le a berendezést, így újra elindulhatott az áram az iskolában" - mondta az alezredes, aki szerint még soha nem volt ilyenre példa a kerületben.

"Még soha nem fordult elő ilyen, és az is biztos, hogy nem készakarva kapcsolták be a szirénát. A bekapcsoló gomb ugyanis egy zárt iskola pincéjében van, az iskolába pedig jelenleg nem lehet bejutni, pláne nem éjszaka. Valami műszaki meghibásodás okozhatta a zajt" - tette hozzá Gudor.

Az alezredes egyébként cáfolta a rendőrség információit, miszerint ők semmiről sem tudtak az eset kapcsán, szerinte ugyanis a lakók először a rendőrségre telefonáltak az elviselhetetlen zaj miatt, és csak ezután értesültek ők is az esetről, a helyszínen pedig két rendőrjárőr is volt.