Már hét gyanúsítottja van a csepeli ügynek

2011.08.23. 13:47 Módosítva: 2011.08.23. 14:02
Egy kedden, Csepelen elfogott magyar állampolgárságú férfi a csepeli erdei gyilkosságok első és mostanáig egyetlen gyanúsítottja. Az ügyben korábban letartóztatott hat embert emberöléssel hivatalosan nem gyanúsították meg, csak rablással.

Újabb gyanúsítottat fogtak el a Csepel-szigeten kihantolt holttestekkel kapcsolatos ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csak annyit közölt, hogy a magyar állampolgárságú férfit Csepelen vették őrizetbe kedden. A közlemény szerint "megalapozottan gyanúsítható emberölés bűntettének elkövetésével".

Ezzel hétre emelkedett a gyanúsítottak száma, hatan előzetesben vannak. A most elfogott férfi az első, akit konkrétan emberöléssel gyanúsítottak meg, erősítette meg az Indexnek az NNI szóvivője. Az NNI a nyomozás érdekében nem árult el többet, mint írták, "a bűncselekmény teljes felderítéséhez még további nyomozati lépések, szakértői vizsgálatok szükségesek".

Elküldték az akció előtt a hajléktalanokat?

A rendőrök augusztus 11-én Csepelen, egy erdős területen négy, feltehetően emberölés áldozatává vált ember holttestét hantolták ki. A testek azonosítására, koruknak, nemüknek, haláluk pontos körülményeinek és okának megállapítására igazságügyi orvosszakértőt vontak be az eljárásba. Ez a vizsgálat még tart.

Az Index kedden csepeli forrásból úgy értesült, hogy az erdős területen élő hajléktalanokat már hétfőn arra kérték a rendőrök, hogy keddre hagyják el a területet, feltehetően azért, hogy ne zavarják a keddre időzített elfogási akciót.

A többi hat embert rablással gyanúsították

A hat ember közül hárman már áprilisban előzetes letartóztatásba kerültek csoportos rablások miatt, a másik három embert pedig augusztusban fogták el. A gyilkosságok elkövetésével azonban hivatalosan mostanáig nem gyanúsítottak meg senkit, az NNI legutóbbi, augusztus 13-i közleménye úgy fogalmazott, hogy "az élet ellenes eljárásban – eljárásjogilag – gyanúsítás nem történt". Az NNI szóvivője kedden az Indexnek azt mondta: a hat ember esetében ez a helyzet máig nem változott, tehát az emberölésnek hivatalosan egyetlen gyanúsítottja van most: a ma elfogott férfi.

A keddi közlemény nem véletlenül hangsúlyozza, hogy a ma elfogott ember magyar állampolgárságú. Az ügynek eddig egy olyan szereplőjével foglalkozott legtöbbet a sajtó, akiről először az terjedt el, hogy szerb, ő maga pedig macedón állampolgárnak mondta magát a rendőröknek. Az Index úgy tudja, a férfit Dragan néven, szerbként ismerként a környéken.

Az első három embert hónapokkal azelőtt fogták el, hogy az elásott holttesteket augusztus 11-én kihantolták volna. Az NNI szerint azonban összefüggés van a tavaszi rablássorozat és a gyilkosságok között.

Várhatók újabb gyanúsítások is

Az Index információi szerint egyébként a csepeli rablók egyike körülbelül két hónappal ezelőtt beszélt először a rendőröknek az erdei gyilkosságokról, vélhetően egy vádalku keretében, és ő árulta el azt is, hogy vannak elásott holttestek. Úgy tudjuk, a rendőrök azért nem kezdték rögtön keresni a holttesteket, mert lehetséges elkövetőként képbe került a Dragan nevű férfi, aki ellen akkor még nem volt konkrétum a kezükben, és nem akarták elriasztani.

Az áttörést annak az erdélyi fiatalembernek az esete hozta, akit augusztus 3-án megtámadtak az erdőben, beástak a földbe, de sikerült megszöknie. A szökése után egy napon belül vették őrizetbe - csoportos rablás miatt - Dragant és két társát, ekkor emelkedett hatra az ügy gyanúsítottjainak a száma.

A keddi közleményében az NNI azt írta, hogy folyamatban van a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható gyanúsítotti kör pontos szerepének tisztázása, és utaltak arra is, hogy a gyanúsítottak köre még bővülhet.