Újra kell kérni a magyar börtönben ülő Rohác kiadatását

2011.08.31. 07:48
Bár a Venyige utcai börtönben ül, mégis újra kiadatási eljárás folyik Jozef Rohac ellen. A szlovák férfit az év elején azért hozták Magyarországra, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda azt gyanítja, ő ölte meg a médiavállalkozó Fenyő Jánost.

A Blikk információi szerint nemrégiben újabb kiadatási tárgyalása volt a Patkány becenevű Jozef Rohac-nak, ahol ismét feltették neki a kérdést, hozzájárul-e ahhoz, hogy Szlovákia kiadja Magyarországnak. Rohac fél éve magyar börtönben ül.

A lap szerint a magyar hatóságoknak azért kell újra kérni Szlovákiától a bűnöző kiadatását, mert az eredeti kérelembe nem írták bele, hogy Rohac-ot lőfegyverrel való visszaéléssel is meggyanúsítanák. A rendőrség adataik szerint Rohac lőtte le 1998. február 11-én a Vico Rt. egykori tulajdonosát, Fenyő Jánost, és minden bizonnyal illegálisan került hozzá a gyilkos fegyver, egy Agram típusú géppisztoly.

A bürokratikus hiba miatt eddig nem tudták tőle megkérdezni, hogy kitől szerezte a géppisztolyt. Minderre csak úgy kaphat választ a rendőrség, ha Szlovákia ebben a bűncselekményben is kiadja Magyarországnak Rohácot.

A Venyigében ülő Rohac nemmel válaszolt a tárgyaláson feltett kérdésre, így hónapokig húzódhat az újabb eljárás. Az ügy fordulatáról Fülöp Tamás, Rohac ügyvédje számolt be a Blikknek. „Valóban újra kiadatási eljárás folyik ügyfelemmel szemben. Aggályosnak tartom, hogy nem akkor kérték védencem kiadatását lőfegyverrel való visszaélésben, amikor az emberölésben is megtették ezt. Ezzel húzódik a nyomozás, ami sérelmes, hiszen azért is tartják fogva, mert szabadlábon az ügyészség szerint meghiúsítaná a nyomozást” – mondta.