Adócsaló plasztikai sebészt buktatott le a NAV

2011.09.10. 08:56

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága eljárást indított egy zsebre dolgozó plasztikai sebész ellen, akit a napokban egy gondosan előkészített ellenőrzés keretében, próbavásárlás során sikerült tetten érni, olvasható a NAV szombati közleményében.

A NAV egyik munkatársa bejelentkezett a neves plasztikai sebészhez szépészeti beavatkozásra. Az orvos a tervezett műtét napján átvett tőle 900 ezer forintot, de számlát már nem adott róla. A revizorok a tettenérés után felfedték kilétüket, majd – a betegjogok védelmének szem előtt tartása mellett – anonimizált adatgyűjtést végeztek a magánklinikát működtető cégnél, hogy kiderítsék, mekkora az orvos tényleges betegforgalma és bevétele. A NAV közleménye szerint az eddigi adatok alapján a plasztikai sebész az elmúlt 20 hónapban közel száz műtétet végzett. A NAV szerint az orvos tudatos jogsértő magatartására utal, hogy a rendelőjében nem is tartott számlatömböt.

Az adóhivatal azonnali átfogó ellenőrzést rendelt el a sebész vállalkozásánál, az ellenőrzés kiterjed a bevallások utólagos vizsgálatára is. Az adóhatóság több hasonló jellegű vizsgálatra készül, nemcsak a plasztikai sebészetek, a magánorvosi, fogorvosi praxisok, de a különböző luxusszolgáltatásokat nyújtók is számíthatnak hasonló és ismétlődő ellenőrzésekre.