Álrendőröket lepleztek le a rendőrök

2011.09.14. 13:28
A három gyanúsított idős emberek budai lakásaiba jutott be azzal az indokkal, hogy egy esetleges betörést megakadályozva, fel akarják mérni, le akarják fotózni a veszélyeztetett értékeket.

A három férfi bárki által megvásárolható felszerelésekkel és eszközökkel – baseball sapkával, tonfával, fényvisszaverő mellénnyel és sorszám nélküli igazolvánnyal – tévesztette meg a sértetteket, így jutottak be a lakásokba. Volt, ahonnan több millió forint értékben vittek el készpénzt és ékszereket.

A BRFK munkatársai felhívták a figyelmet, hogy ilyen intézkedést a rendőrök nem tesznek, és amennyiben bárkiben kétség merül fel egy intézkedés jogosságát illetően, a 107-es hívószámon ellenőrizheti, valóban rendőrökkel van-e dolga. Az a tapasztalatuk, hogy az álrendőrök ilyen ellenőrző telefonok hatására inkább elállnak a szándékuktól és elmenekülnek.

A három elkövetőt – egy 44 éves, egy 40 éves férfit és egy 17 éves fiatalembert – jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopással gyanúsítják, valamennyiüket őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Az első bűncselekményt a gyanú szerint 2011. június 10-én, az I. kerületben követték el. Egy Mária téri lakásból 3,5 millió forint készpénzt és mintegy félmillió forint értékben ékszereket loptak el. Két héttel később a Batthyány utcában jutottak be egy idős ember otthonába, ahonnan 400 ezer forint értékben vittek el értékeket.

Augusztusban áttértek a II. kerületbe, 12-én a Vérhalom téren próbálkoztak, de ott megzavarták őket, ezért zsákmány nélkül távoztak. Négy nappal később visszatértek, összesen 330 ezer forint értékben vittek el ékszereket és más tárgyakat. Augusztus 19-én a XII. kerületben, a Szamos utca egyik lakásából 180 ezer forint értékben szereztek értékeket.

Szeptember 10-én a Pasaréti út egyik lakásában egy nagy értékű festményt szemeltek ki, de itt is megzavarták őket. A nyomozók sejtették, hogy az elkövetők vissza fognak térni, így már várták őket a helyszínen, ahol két nappal később meg is jelentek. A rendőrség a bevetési egység segítségét kérte elfogásukhoz, tudván, hogy a társaság tagjainak múltjában erőszakos, személy elleni bűncselekmények is fellelhetőek.  A gyanúsítottak vallomást tettek, ugyanakkor panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

A BRFK szóvivője a rendőrök azonosíthatóságának kellékeit bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentétben az elkövetők által használt jelvénnyel, a rendőrökén ötjegyű azonosítószám van. Emellett szolgálati igazolványuk – ami a rendőr arcképét, nevét, rendfokozatát is tartalmazza – hátulján egy kód is található. A rendőr névkitűzőt is visel, vállapján rendfokozati jelzés van.