Kivégezték a halálbüntetés ellen küzdők egyik ikonját

2011.09.22. 07:09
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította szerdán Troy Davis, a 20 éve egy rendőr lelövése miatt halálra ítélt afroamerikai férfi utolsó pillanatban benyújtott kegyelmi kérvényét.

A 42 éves férfit röviddel ezután - helyi idő szerint szerda éjjel 23 óra 8 perckor - halálos mérget tartalmazó injekcióval kivégezték a georgiai Jackson börtönében.

Davis kivégzését emberi jogi szervezetek és befolyásos közszereplők nyomására korábban már háromszor is elhalasztották.

Barack Obama amerikai elnök szerdán jelezte, hogy nem hajlandó közbelépni az ügyben. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az elnöknek nem feladata olyan speciális ügyekbe beavatkozni, amelyek egy szövetségi állam hatáskörébe tartoznak.

Georgia állam kegyelmi bizottsága kedden elutasította Davis kegyelmi kérvényét, így az ügyvédek ezután fordultak a legfelsőbb bírósághoz, amely három órával a büntetés végrehajtásának kitűzött időpontja után hozta nyilvánosságra döntését.

Davis, aki a halálbüntetés ellen küzdő csoportok egyik szimbólumává vált a siralomházban töltött 20 éve alatt, a vádak szerint 1989 augusztusában agyonlőtt egy szolgálaton kívüli rendőrtisztet, Mark McPhailt. Az incidens estéjén McPhail biztonsági őrként dolgozott a georgiai Savannah városban, egy Burger Kingben, amelynek a parkolójában Davis és egy társa egy sör miatt veszekedni kezdett egy hajléktalannal. A rendőr az inzultált férfi segítségére sietett, és a szemtanúk beszámolója szerint ekkor lőtte le Davis.

A töltényeken és a töltényhüvelyeken kívül más fizikai bizonyíték sosem került elő az üggyel kapcsolatban, Davist a szemtanúk - később nagyrészt visszavont - vallomásai alapján ítélték el. A jelenleg 42 éves fekete férfi az eljárás során végig ártatlannak vallotta magát.

Davis ügye nagy port kavart az Egyesült Államokban és az egész világon, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet kegyelmet kérő petícióját több mint 1 millió ember írta alá, de a férfi mellé állt többek között XVI. Benedek pápa, Jimmy Carter volt amerikai elnök, és az FBI egykori igazgatója, William Sessions is.