Márk
13 °C
28 °C

Tizennégy sámánhalál Peruban másfél év alatt

2011.10.05. 10:46
Rejtélyes sámángyilkosságok foglalkoztatják a hatóságokat Peruban, ahol kevesebb mint másfél év alatt 14 sámánt lett erőszak áldozata vagy tűnt el az Amazonas vidékén.

Az ügyet vizsgáló ügyészség a hét javasember meggyilkolását erősítette meg, valamennyiüket a Peru északkeleti részén fekvő Loreto régióban ölték meg. A többi sámánt eltűntként tartják nyilván - jelentette az El Comercio című napilap. Igen komolyan veszik az ügyet, azt vizsgálják, nem vallási fanatizmus húzódik-e meg az esetek mögött.

Az Amazonas vidékén élő indián törzsek között területi viták zajlanak, a helyiek élete emellett az emelkedő gyermekhalandóság miatt is zaklatott. "A területen jelentős méreteket ölt az alultápláltság, ami betegségekhez vezet - világított rá Roger Rumrrill, szakértő. - A gyerekek védekező rendszere legyengült, akár egy nátha is az életükbe kerülhet. Ha megbetegszenek, sámánt hívnak hozzájuk, hogy meggyógyítsa őket."

A javasemberek viszont nem tudják kezelni a fertőzéseket, csak a pszichoszomatikus gondokat. A szakértő szerint a gyerekek elkerülhetetlenül bekövetkező halála után a sámánoknak el kell számolniuk tetteik következményeivel. A sámánok halálával azonban az amazóniai kultúrák tudásának egy része is elvész - figyelmeztettek aggódó hangok.