Víz alá kerülhet Bangkok

2011.10.07. 20:29
Az utóbbi évek legsúlyosabb áradásai miatt Thaiföld fővárosát sosem látott katasztrófa fenyegeti. A csatornák már megteltek, és az esőzés java csak most következik.

"Súlyos válság alakult ki az árvízi helyzetben" – jelentette be Jinglak Sinavatra thaiföldi kormányfő, hozzátéve, hogy a katasztrófa közvetlenül fenyegeti Bangkokot.

Az országot két hónapja sújtó természeti csapás következtében házakat, utakat és üzemeket árasztott el a víz a 12 milliós nagyváros északi peremén.
A hatóságok a csatornák és patakok mentén falakat próbálnak emelni a főváros északi elővárosaiban.

"A legfontosabb megakadályozni az árvizet Bangkokban és Ajutthaja két ipari övezetében" – tette hozzá Plodprasop Szurastvadi tudományos és technológiai miniszter. Október közepe lesz a döntő időszak, amikor az északról érkező jelentős víztömegek várhatóan elérik a fővárost, és az erős dagály is akadályozza majd lefolyásukat a tengerbe.

Az elmúlt napokban több bírálat érte Jinglak Sinavatrát a helyzet kezelése miatt. Az évtizedek óta legsúlyosabb thaiföldi árvizeknek 252 halálos áldozata volt. Az elmúlt hónapokban az ország tartományainak háromnegyedét sújtotta a katasztrófa, és emberek millióit érintette a csapás.

Juthaszak Szasziprapa védelmi miniszter közölte, hogy 8400 katonát, 676 járművet, 200 hajót és öt helikoptert mozgósít a Bangkoktól északra fekvő, legnehezebb helyzetben lévő tartományok – Ajutthaja, Lop Buri, Csainat és Nakhonszavan – megsegítésére.

"A főváros valamennyi csatornája megtelt, és még ha jelenleg nem is esik, valószínű, hogy Bangkok víz alá kerül" – mondta el Szukhumbhand Paribatra kormányzó, hozzátéve, hogy a városban ideiglenes szállásokat rendeznek be az iskolákban, élelmiszert és ivóvizet raktároznak.

A Honda autógyárban szerdán öt napra felfüggesztették a gyártást. A thaiföldi kereskedelmi kamara szerint a kár értéke július vége óta elérte 2,5 milliárd eurót.