Villanyszerelők lopták az áramot

2011.10.27. 16:46

Villanyórákat manipulált áramlopáshoz két villanyszerelő Kelet-Magyarország öt megyéjében; a csalással és hamisítással gyanúsított nyíregyházi és hajdúsámsoni lakosok összesen 118 mérőeszköz teljesítmény-számlálóját pörgették vissza, amiért pénzt kértek az ingatlanok tulajdonosaitól, közölte Illés György rendőr őrnagy, a nyíregyházi kapitányság bűnügyi osztályvezetője sajtótájékoztatón csütörtökön.

A két férfi, aki 1000 kilowattonként ötezer és harmincezer forint közötti összeget kért a fogyasztóktól a manipulálásért, az elsődleges szakértői vélemény szerint mintegy 22 millió forintos kárt okozott az áramszolgáltató E-ON Zrt.-nek. Annyi áramot lophattak el, mint amennyi januárban Nyíregyháza teljes közvilágításához elegendő.

Balogh Barna alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy másik áramlopási ügyben is folyik a nyomozás a térségben, egy tiszavasvári villanyszerelő az eddigi adatok szerint 178 fogyasztói helyen 255 villanyóra számlálóját pörgette vissza, majd hamisított plombával zárta le a mérőeszközöket.

11 milliárd forintos kár

Mező Csaba, az E-ON Zrt. tiszántúli igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tavaly a cégnek 11 milliárd forintos kárt okoztak az áramtolvajok, a hálózatba juttatott energiamennyiség 2,7 százalékát lopták el különböző módszerekkel. A legtöbb áramlopást a tiszántúli igazgatóság területén követik el, száz ellenőrzésen 38 manipulálást fedeznek fel átlagban a társaság munkatársai.

Fotók: police.hu
Fotók: police.hu

Az áramtolvajok például egy illegális eszközzel, úgynevezett "lopótökkel" képesek megfordítani az elektromos áramlás irányát, visszafelé pörgetik a teljesítményszámlálót. Máskor szalagbedugással állítják, vagy lassítják le a villanyórát, továbbá manipulálják a kismegszakítót, valamint a fővezetékre a számláló előtt csatlakoznak rá, illetve mágnesezéssel befolyásolják a mérőt. Gyakran feltörik és hamisítják a záró plombát, sokan pedig az úgynevezett "ráakasztásos" módszert alkalmazzák, az utcai vezetékre csatlakoztatják szabálytalanul az ingatlanok belső vezetékrendszerét.

Az igazgató szerint ezzel nem csak áramlopást követnek el az érintettek, hanem életveszélyes helyzeteket is előidéznek. Október elsején például Nyíregyházán a merőóra előtti fővezetékre akarta áramlopási céllal csatlakoztatni egy ház elektromos rendszerét egy villanyszerelő, és közben halálos áramütés érte, mondta Illés György. Balogh Barna alezredes pedig egy nyirmihálydi esetet említett, ott egy három hónapos kisgyermek az utcai légvezetékről szabálytalanul működtetett hősugárzótól szenvedett halálos égési sérüléseket a télen.

Manipulált villanyórák és az illegális átalakításhoz használt eszközök
Manipulált villanyórák és az illegális átalakításhoz használt eszközök

A most lebukott 50 éves nyíregyházi és 27 éves hajdúsámsoni villanyszerelő szabadlábon várja bűntető ügyének befejezését, az utóbbit egy hónapos letartóztatása után nemrég helyezte szabadlábra a bíróság, mondta a sajtótájékoztatón Illés György, a nyíregyházi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.