Háromtagú család is meghalt Egyiptomban

2011.11.07. 22:02
A 11 magyar áldozatot követelő vasárnapi egyiptomi buszbalesetben a hírek szerint egy háromtagú család is meghalt, az áldozatok között volt terhes anya és gyerek is. A tragédia 29 sérültje közül mintegy tíz egy-két napon belül elhagyhatja az egyiptomi kórházakat, őket katonai repülőgéppel szállíthatják haza. A helyi buszsofőr szemtanúk szerint karcolásokkal megúszta a balesetet.

A reggeli hírekkel szemben nem 12, hanem 11 magyar halálos áldozata van a hurgadai busztragédiának, legalábbis hivatalosan ennyit jelentettek be. A Hír TV szerint egy háromtagú család meghalt, de az áldozatok között volt terhes anya és gyerek is. Meg nem erősített hírek szerint egy gyerek kómában van, egynek pedig amputálni kellett a karját.

Szemtanúk szerint rengeteg gyerek volt a buszon. Szintén szemtanúk állítják, hogy az egyiptomi buszsofőr karcolásokkal megúszta a balesetet. Az RTL Híradónak az egyik hazatérő turista, aki másik buszon utazott, azt mondta, hogy egy gyermek mindkét szülőjét elvesztette a balesetben. Az MTI úgy tudja, a balesetet szenvedett buszon több búvár is utazott, Hurgada kedvelt úticélja a búvároknak.

A könnyebb sérültek napokon belül itthon lehetnek

A hurgadai buszbaleset 29 sérültje közül mintegy tíz egy-két napon belül elhagyhatja a kórházakat – tájékoztatott Kveck Péter kairói nagykövet hétfő kora este. A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek Hurgadában intenzív osztályon. Szólt arról is, hogy a Kairóban kezelt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult a sérültek állapota.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul - amint az ehhez szükséges egyeztetések lezajlottak - "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttesteit - jelentette be hétfőn újságírók előtt a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: a honvédelmi miniszter jelenleg is az ehhez szükséges egyeztetéseket végzi.

A könnyebb sérülteket akár már kedden hazaszállíthatják - közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurgadába induló magyar orvoscsoport vezetője hétfő este. Göndöcs Zsigmond beszélt a sérültek biztosítótársaságával, és arról tájékoztatták, hogy ők is küldenek segítséget a sérültek ellátása és hazaszállítása érdekében.

Gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek. Beszélnek a Hurgadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. Ez alapján intézkednek arról, hogy Magyarországon milyen készültségű mentőautókat kell kirendelni a repülőtérre, kit kell kórházba vinni, kit lehet hazaszállítani.

Az Uniqua biztosító hétfő esti közleményében azt írta: a biztosítótársaság szakemberei már a helyszínre érkeztek és mindent megtesznek a sérültek kiemelt kórházi ellátásáért, illetve megkezdték a szállítható állapotban lévő emberek hazaszállításának előkészületeit. Az Uniqua és a Europ Assistance közösen kedden hajnalban elindítja speciális mentőrepülőgépét, amely a nap folyamán hazahozza a sérülteket.

Orvoscsoport, pszichológus utazik ki

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre.

Az államtitkár megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják. Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Ötven métert csúszott az oldalán a busz

A magyarokat három busszal vitték a repülőtérre. Az első jármű borult fel a Palm Beach hotel és a repülőtér közti hátsó úton, a szállodától 4-5 kilométerre. A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel.

Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Szakértők szerint is sofőrhiba okozhatta a balesetet. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Tóth Frank nem sokkal a baleset után ért a helyszínre a másik busszal. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt, akinek nem" – mondta az MTI-nek. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt, aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza.

A halottak azonosítása még folyik, az áldozatok listája készül, érdeklődni a Külügyminisztérium honlapján megadott telefonszámon lehet, de bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak, hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. A 194 fős csoportból 147-en hazatértek hétfőn hajnali fél kettőkor, gépük másfél órás késéssel landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.