Bankot rabolt a Fiatal Baloldal politikusa

2011.11.11. 08:45 Módosítva: 2011.11.11. 10:45
Fegyveres bankrablás vádjával állt csütörtökön a Bács-Kiskun megyei bíróság elé F. András, a Fiatal Baloldal korábbi kecskeméti elnökségi tagja.

A baon.hu által ismertetett vádirat szerint a férfi társával 2009. szeptember 11-én délelőtt érkezett kocsival az ágasegyházi Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez. Itt a másodrendű vádlott az épület előtt várakozott, mialatt F. András – engedély nélkül magánál tartott – gázriasztó pisztollyal belépett az ügyféltérbe. Fegyverét az ügyintézőre fogta, akit arra kényszerített, hogy adja át a bevételt. 1 millió 723 ezer forint volt a zsákmány, ami azóta sem került elő.

A politikus a bankrablással kapcsolatban elismerte a bűnösségét, és magára nézve terhelő vallomást tett.

Elmondta, hogy ő és a bűntársa is kábítószereztek: több alkalommal kokaint szívtak, amit Budapesten vásároltak. Állítása szerint ez volt az oka annak, hogy bűntársa – akinek műszaki üzlete volt Kecskemét belvárosában – eladósodott. Eközben ő is megszorult anyagilag, ezért egy helvéciai uzsorástól hitelt vett fel. Biztosítékul előbb a barátnője kocsiját hagyta ott az uzsorásnak, majd miután emiatt feljelentette őt a rendőrségen a hölgy, a felesége kocsijára cserélte ki a barátnő autóját.

Ezután úgy szeretett volna pénzhez jutni, hogy saját szüleit csapja be. Bűntársával kiötlötték, hogy azt mondják telefonon a papának: németországi útja során lekapcsolták a rendőrök egy korábbi adótartozása miatt F. Andrást, akit csak úgy engednek ki a német börtönből, ha édesapja kifizeti az ötezer eurós tartozást. Az apa végül nem fizetett.

F. András neve tanúként felmerült a Zuschlag-perben is. Akkor olyan tartalmú terhelő vallomást tett, amely befolyásolhatta volna Zuschlag János és az ügy hetedrendű vádlottja, Kullai Tamás büntetőjogi felelősségre vonását.

Lapértesülések szerint F. András vádalkut próbált kötni az ügyészséggel, majd a Zuschlag-ügy vádiratát alátámasztó vallomást tett, és megerősítette, hogy a vádbeli időszakban az ifjú szocialistákhoz köthető egyesületek és civil szervezetek saját céljaikra használták fel a pályázatokon elnyert összegeket. F. Andrást végül nem hallgatta meg a bíró, mert szükségtelennek vélte a vallomást.