Újravizsgálják a 2006-os műegyetemi lőtértüzet

2011.12.08. 12:47 Módosítva: 2011.12.08. 14:17

Felülvizsgáltatja az országos rendőrfőkapitány a korábbi közigazgatási eljárást a 2006-os műegyetemi lőtértűz ügyében. A felülvizsgálatot az indokolja, hogy a korábban eljáró szerv nem tisztázta a vallomások és a szakértői vélemények közötti ellentmondásokat, nem vizsgálta a lőtér vezetőjével szemben megállapított mulasztások és a három tűzoltó halála közötti ok-okozati összefüggést, és nem tett feljelentést a felmerült bűncselekmény gyanúja miatt.

2006. augusztus 9. A tűzoltó doktori szolgálat tagjai elsősegélyben részesítenek egy fűstmérgezett tűzoltót a műszaki egyetemen.
2006. augusztus 9. A tűzoltó doktori szolgálat tagjai elsősegélyben részesítenek egy fűstmérgezett tűzoltót a műszaki egyetemen.
Fotó: Mihádák Zoltán

Az Országos Rendőr-főkapitányságon a felülvizsgálat tényét megerősítették. Bényi Mónika szóvivő az Index kérdésére elmondta: az ügy felülvizsgálatát Hatala József tábornok rendelte el azért, hogy  kiderüljön, a korábbi eljárást minden kétséget kizáróan folytatták-e le. Bényi Mónika arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem indult új eljárás az ügyben, csak a korábbi felülvizsgálata zajlik.

A Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében található lőtéren augusztus 8-án este csaptak fel a lángok. Az oltás közben füstmérgezésben meghalt három tűzoltó, akik azért mentek vissza a sűrű füsttel telített, labirintusszerű alagsorba, hogy megnézzék, vannak-e lent esetleg mentésre váró emberek. A tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett oda, hogy a Műegyetem alagsorában augusztus 8-án kitört tűz oltásakor három tűzoltó életét vesztette, állapította meg korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata.

A 2006-os közigazgatási eljárás alapjáuk szolgáló szakértői vizsgálat semmiféle hiányosságot, vagy szabálytalanságot nem talált, a készülékek állapota megfelelő volt, a tragédia idején jól működtek, így a rendőrség nem indított büntetőeljárást a történtek miatt. A felszerelések tehát rendben voltak, nincs közük a három fővárosi tűzoltó halálához.

A fővárosi közgyűlés ugyanakkor megszavazta, hogy fegyelmi eljárás induljon a fővárosi tűzoltóság parancsnoka ellen, a műegyetemi tűzeset miatt. A fegyelmi megindítására az önkormányzatot a közigazgatási hivatal kötelezte.

A Tűzvonalban 105 című folyóirat 2007. január 8-án megjelent cikke szerint folyamatosan szivárgott a levegő annak a tűzoltónak a légzőmaszkjából, aki két másik társával együtt augusztus 8-án a műegyetemi tűz oltása közben életét vesztette.

Az írás egy rendőrségi szakértői DNS-vizsgálatra hivatkozott, jóllehet a rendőrség korábbi vizsgálata azt állapította meg, hogy kifogástalan állapotban voltak és működtek a légzőkészülékek. A cikk szerint nem vizsgálták meg szakértők azokat a készülékeket sem, amelyeket Horváth Ákos és Reppman Károly hadnagyok viseltek, s valójában azt sem tudni hogy ezek az eszközök hol vannak. Ugyanakkor egy, az oltás során használt készülékről megállapították, hogy a levegőnyomás csökkenésére figyelmeztető jelzőeszköz nem működött.

Tényként szerepelt a cikkbenj az is, hogy a rádióforgalmazást nem különítették el, így az oltás során a városban négy másik helyszínre vonatkozó adások ugyanazon a csatornán folytak. Ezért a cikk szerzője elképzelhetőnek tartja, hogy a három elhunyt tűzoltó azért nem tudott rádión segítséget kérni, mert adását elnyomta egy másik. Szintén tényként állította a folyóirat, hogy a kárterületre belépőkről nem készült semmiféle nyilvántartás, noha ez pincetüzek oltásánál előírás, és a tényleges létszámellenőrzésre is nyilvánvalóan későn került sor, ezért kezdték az egyik tűzoltót csak fél óra elteltével keresni.