Börtönboltot leplezett le az adóhatóság

2011.12.18. 09:43 Módosítva: 2011.12.18. 09:45
Nem adott nyugtát és nem könyvelte le bevételeit egy Bács-Kiskun megyei börtön vegyesboltja. Az adóhatóság leleplezte a bűnügyet, amellyel akár 2 millió forinttal is megrövidíthették az államot, másfél év alatt.

Számla nélkül adott el élelmiszert, és így tavaly nyár óta hatmillió forintnyi összeget halmozott fel adózatlanul egy börtön vegyesboltja. A NAV szisztematikus munkával térképezte fel a bűnügyet, majd lecsapott a boltra, derül ki a NAV sajtóközleményéből.

„Az adóellenőröket a börtönből riasztották, és mint kiderült, milliók folytak be a kasszába, miközben a pénztárgép érintetlen maradt. A pult alatti kockásfüzet azonban mindent rögzített” – ismerteti a nyomozás részleteit a NAV sajtóosztálya.

Az ellenőrök egy szombati napon érkeztek a börtönbe, amikor az elítéltek látogatókat fogadhattak. A bevett gyakorlat szerint ilyenkor a rokonok, ismerősök úgynevezett vásárlási jegyeket vesznek a börtön egyetlen boltjában, a fogva tartottak pedig a jegyek ellenében jutnak az áruhoz, mivel készpénzt nem tarthatnak maguknál.

„Ez azon az ominózus szombaton is így történt az inkognitóban lévő adóellenőrök társaságában. – emlékszik vissza a leleplezés napjára a sajtóközlemény - A közértesek már a huszonegyedik vásárlót is kiszolgálták, több mint százezer forintnyi árut kiadtak, de egyetlen számot sem nyomtak le még a pénztárgépen. Az áttételes vásárlást egy füzetben követték.”

Az azonnal lefoglalt pénztárgépi kontrollszalag, a jegyek és áruk megvételét számon tartó füzet, valamint a könyvelési dokumentumok összevetése után kiderült, hogy tavaly nyár óta, összesen hatmillió forint bevételről nem adtak nyugtát, és a forgalmat nem rögzítették a pénztárgépben.

Mint kiderült, többről volt szó, mint hogy akár havi néhány százezer forinttal rövidítették meg az államot. A boltvezetők az egészségügyi előírások ellen is vétettek. Vélhetően úgy gondolták, egy börtönben nem vizsgálódnak a hatóságok, az ellenőrzésre semmi esély.

„Az utóbbi idők esetei alapján azonban látható, hogy a leghajmeresztőbb helyektől és tevékenységektől sem riadnak vissza a NAV munkatársai.” – zárul megnyugtatóan a NAV sajtóközleménye.