18 év az öngyilkosságot megkísérlő bankrablónak

2011.12.19. 14:47
Tizennyolc év fegyházra ítélte hétfőn nem jogerősen a Fővárosi Bíróság (FB) azt a több fegyveres bankrablást elkövető fiatalembert, aki utolsó sikertelen támadásakor fejbe lőtte magát, és csak a gyors orvosi segítségnek köszönhetően maradt életben.

A 26 éves, általános iskolai végzettségű, lopás és garázdaság miatt korábban már jogerősen elítélt budapesti fiatalember szerencsejáték-függő volt, és milliós adósságai miatt 2009-2010-ben többször is fegyverrel rabolt ki fővárosi bankfiókokat, zsákmánya összesen mintegy 25 millió forint volt.

2010 márciusában egy bankrablásnál a biztonsági őr ellenállt, dulakodni kezdtek, a földre zuhantak, és eközben a támadó többször sikertelenül próbálta lelőni az őrt, akinek csak kisebb sérüléseket okozott, majd amikor a banki alkalmazottak riasztották a rendőrséget, az ittas állapotban lévő támadó saját magát lőtte fejbe. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

A vádlott néhány hete a büntetőper első tárgyalásán visszavonta a nyomozás során tett tagadó vallomásait és javarészt már elismerte a terhére rótt bűncselekményeket.

"Nem tudok mit mondani. Megtörtént, de sérülést senkinek nem akartam okozni" - mondta a férfi, aki a játékszenvedélyével kapcsolatban korábban úgy vallott: családja elől is titkolta, hogy szerencsejáték-függő. Olykor előfordult, hogy nyert, de végül az a pénz is a rulett-, illetve kártyaasztaloknál maradt.

"Benne voltam ebben a kerékben, görgettem magam előtt a problémákat. Ez a kábítószernél is rosszabb, még annál is jobban leviszi az embert, gyógyszert szedtem és az utolsó támadásnál gyógyszer és alkohol hatása alatt álltam" - mondta a fiatalember.

Öngyilkossági kísérletéről szólva pedig hozzáfűzte az első tárgyaláson: "rádöbbentem, hogy nem sok értelme volt az egésznek, szégyelltem magam".

Az FB nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete, minősített rablások és más súlyos bűncselekmények miatt szabta ki a 18 évet. Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy ebben az ügyben az elkövető, tekintettel az öngyilkossági kísérletre, nyilvánvalóan őszintén megbánta tettét. A bíróság kötelezte a vádlottat az egyik pénzintézet 21 milliós polgári jogi igényének megfizetésére is.

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a vádlott és védője azonban enyhítésért fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.