Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Vaddisznóbetegség öli a vadászkutyákat

2011.12.22. 10:52 Módosítva: 2011.12.22. 10:53
Sok vadászkutya múlt ki az elmúlt hetekben Vas és Zala megyében.

Sok olyan kutya pusztult el az utóbbi hetekben, akik vaddisznóhajtás után lettek rosszul, ezért a szakemberek álveszettség-járványtól tartanak. A Bors információi szerint a közelmúltban több vadászkutya is rejtélyes körülmények között pusztult el azután, hogy vaddisznókkal.

Marót Béla fővadász, az Országos Vadászkamara kynológiai bizottságának elnöke szerint az elhullásokban azonos körülmény, hogy a kutyák egytől-egyig disznóhajtás után lettek betegek, és gazdáik elmondása alapján a veszettség tüneteit mutatták. A fővadász arra gyanakszik, hogy álveszettség, vagy másik nevén Aujeszky-betegség üthette fel a fejét a vaddisznóállományban.

Ezt a kórt a kutyák kötelező veszettség elleni beoltásának bevezetését elérő Aujeszky Aladár állatorvos fedezte fel, de a veszettség kórokozójával ellentétben ez ellen mindmáig nem sikerült sem gyógyszert, sem vakcinát előállítani.

A betegség az emberre nem veszélyes, de a nagy értékű, hosszú évek alatt kiképzett vadászkutyákat érdemes egy ideig távol tartani a disznóhajtástól, és a nyers vaddisznóhústól.