Hatvan tűzeset a moszkvai szilveszterben

2012.01.01. 12:10

Az orosz fővárosban 58 tűzeset történt újév éjszakáján, s a pirotechnikai eszközök helytelen használata miatt pedig 17-en sérültek meg - közölte vasárnap a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tűzesetek során egy ember meghalt, és kilenc embert, köztük két gyereket sikerült kimenteni a lángoló épületekből. A rendőrség szerint Moszkva utcáin mintegy 300 ezer ember ünnepelte az új esztendő beköszöntét. Több mint ötezer rendőr ügyelt a rendre, és komolyabb incidensek, illetve bűncselekmények nem történtek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere előzőleg arra figyelmeztetett, hogy az újévi ünneplések idején rendszerint nő a tűzesetek, és a tűzesetek okozta halálesetek száma. Nem rejtette véka alá, hogy kissé soknak tartja az új és a régi naptár szerinti újév közötti kéthetes ünneplést. Az elmúlt két-három évben az országban átlagban több mint száz ember halt meg naponta a mulatságok idején, s a bajt Sojgu szerint nemcsak a pirotechnikai eszközök helytelen használata okozza, hanem az, hogy nem engedélyezett, házilag készített veszélyes petárdákat és rakétákat lehet beszerezni.

A tárca szerint Oroszországban az elmúlt években egy-egy ünnepnap idején a tüzesetek száma elérte a 870-et, majdnem a duplájára nőtt az év többi napjaihoz képest. A halálesetek száma több mint háromszorosára emelkedett. A minisztérium arra figyelmeztetette a lakosságot, hogy a tűzeseteket az ünnepi gyertyagyújtás, a girlandok, csillagszórók és petárdák helytelen használata is okozhatja.