Heti két alkoholmentes napot javasol a brit képviselőház

2012.01.09. 08:44
Nem egyértelműek az alkohol szíverősítő hatásáról szóló orvosi kutatások, ezért a jövőben mégsem ajánlana napi alkoholfogyasztást a brit parlament. Az új italfogyasztási útmutató szerint hetente legalább két alkoholmentes napot kéne tartani.

Frissíteni kell a biztonságos italfogyasztásról szóló útmutatót, állapította meg a brit képviselőház illetékes bizottsága, amiben a képviselők azt javasolták, hogy mindenki legalább két alkoholmentes napot tartson egy héten, írja a Guardian.

A képviselőház tudomány és technológia bizottsága szerint a közvélemény tisztában van azzal, hogy létezik italfogyasztási útmutató, de hogy ez mit jelent, arról fogalmuk sincs. Megállapításaik szerint több segítséget kell nyújtani a fogyasztóknak abban, hogy megtudják, mit jelent egy egység alkohol, és hány egység alkohol van egy korsó sőrben, egy pohár borban vagy egy feles vodkában.

Az italfogyasztási útmutatót 1987-ben adták ki, az akkori tanácsok a férfiaknak legfeljebb heti 21, a nőknek legfeljebb 14 egység alkohol fogyasztását javasolták. Egy egység az ital literben mért mennyiségének és alkoholtartalma százalékának a szorzata, tehát egy átlagos, 4,8 százalékos alkoholtartalmú sör korsója 2,4 egység, ilyenből tehát az útmutató szerint egy férfi legfeljebb 8 korsó sört ihatna egy héten, egy nő legfeljebb ötöt.

A kilencvenes években, amikor több orvosi kutatás is beszámolt az alkohol szíverősítő hatásairól, a heti ajánlást napi ajánlásra váltották, eszerint a férfiak 3-4, a nők 2 egység alkoholt fogyaszthatnának minden nap.

Most azonban arra jutottak a képviselők, hogy az alkohol egészségjobbító hatásairól szóló kutatások nem konklúzívak, ezért ismét visszatérnek a heti ajánláshoz, kiegészítve azzal, hogy egy héten legalább két alkoholmentes napot is tartsanak a polgárok.