Lavinaveszély Vorarlbergben

2012.01.09. 10:45 Módosítva: 2012.01.09. 13:37
Egy nap után újra le kellett zárni a Vorarlbergbe vezető utakat, így megint tízezrek rekedhettek a sítelepeken. A csütörtöki orkán elvonulása után vasárnap újra 30-60 centi friss hó esett a hegyekben, 4-es fokozatú a lavinaveszély, még az autópályát is lezárták.

Továbbra is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a folytatódó havazás és lavinaveszély hétfőn Ausztria nyugati részében. Vorarlbergbe sem közúton, sem vasúton nem lehet eljutni, több síközpontot vasárnap újra elvágott a külvilágtól a havazás és az utakra dőlt fák miatti útlezárások.

Le kellett zárni a Vorarlbergbe vezető autópályát is.

Az útlezárásokat előzőleg szombaton, másfél nap után feloldották, így több tízezer turista indulhatott haza.

Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartományok jelentős részén a második legmagasabb, négyes besorolású lavinaveszély volt érvényben hétfőn. A négyes szintű lavinariasztás esetén emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek.

Az Andrea orkán csütörtök este viharos széllel és sűrű havazással érte el Ausztria nyugati részét. Két nap alatt mintegy egy méterrel nőtt a hótakaró vastagsága. Vasárnap újra havazott, és mintegy 30-60 centiméter hó hullott egy nap alatt.