Fényképek kerültek elő a kollégiumi haláleset ügyében

2012.01.10. 13:47

Kedden megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak az egyetemistának a pere, akit azzal vádolnak, hogy 2009 októberében egy budapesti kollégiumi rendezvény után egy másik fiatalember halálos zuhanását okozta azzal, hogy a lépcsőn való feljutását meg akarta akadályozni.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint Cs. György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola – ma már Óbudai Egyetem – III. kerületi Kiss Árpád tagkollégiumában tartott rendezvényen vett részt. Az esemény után egy ismerőse kérésének eleget téve az volt a feladata, hogy megakadályozza az olyanok bejutását a lépcsőházba, akik nem a kollégiumban laknak.

Ekkor több fiatal, így a közepes alkoholos befolyásoltság és más bódító szer hatása alatt álló 22 éves Németh Ádám is be akart jutni az épületbe táskákáért, amit egy barátja szobájában hagyott.

A vádlott és rendezői feladatokat ellátó társai az áldozatot megakadályozták abban, hogy a lépcsőn keresztül jusson fel az emeletre. Emiatt szóváltás alakult ki közöttük. Németh, miután látta, hogy Cs. György mellett nem tud elmenni, a lépcsőház első és második emelet közötti részén átmászott a korláton, és kívülről, abba kapaszkodva igyekezett a negyedik emeletre feljutni.

A vádirat szerint Cs. György megfogta Németh korlátba kapaszkodó végtagjait: először a jobb, majd a bal kezét is feszegette, hogy megakadályozza a továbbjutását. Németh Ádám emiatt engedte el a korlátot és a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonkövezetére zuhant háttal. Még a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az ügyészség emberöléssel vádolja Cs. Györgyöt, amit a húszas éveiben járó, informatikai doktori iskolát végző férfi nem ismert el. Vallomást nem kívánt tenni, és kérdésekre sem válaszolt.

A bíróság ezért a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott nyomozati vallomását ismertette. E szerint Cs. György, Németh Ádámhoz hasonlóan, szórakozni érkezett a kollégiumba. Az eset alatt ő is ittas volt. Hajnali háromnegyed négy körül kezdett el segíteni ismerősének. Ekkor találkozott Németh-tel és két társával.

Mint akkor elmondta, először lekísérte őket, de a társaság visszatért. Egyikük a korláton kívülre állt. Szóváltás alakult ki, majd később már csak azt látta, hogy a korláton kívül álló leesik. Cs.  György akkor azt közölte, úgy emlékszik, nem ért hozzá a korláton kívül álló emberhez.

A tárgyaláson bemutattak olyan fényképeket, amelyek a zuhanást megelőzően készültek a helyszínen. Ezeken látszik, hogy Cs. György egyik keze a korláton kívül álló Németh Ádám hónalja alatt van, másik kezének egyik ujját pedig Németh korlátot fogó ujjai közé dugja.
A bíróság levetítette a helyszíni szemle során készült videót, amelyen látható volt Németh Ádám holtteste is. A vádlott egyszer sem tekintett bele a felvételbe, végig maga elé nézett.

A per április 13-án folytatódik. Az ügyben várhatóan tizenhárom tanút hallgatnak meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport