Emberrablással oldották volna meg az elszámolási vitát

2012.01.11. 12:47
Az ügyészség emberrablás vádjával emelt vádat azok ellen a vállalkozók ellen, akik a sértett állítása és az ügyészség szerint akarata ellenére fogva tartottak egy vállalkozót, aki nem fizette ki alvállalkozóit.

Emberrablás vádjával állította bíróság elé az ügyészség B. Balázst és 11 társát, akik egy általános iskola és óvoda felújításához kapcsolódó elszámolási vitát próbáltak úgy megoldani, hogy a fővállalkozót egy fővárosi étteremben fogva tartották.

A sértett 2009 szeptemberében kötött szerződést a tiszabecsi iskola felújítására, a tényleges kivitelezést az ügyben harmadrendű vádlottként szereplő alvállalkozóra bízta, aki további alvállalkozókkal kötött szerződést. Az elszámolási vita akkor alakult ki, amikor az egyik alvállalkozó 53 millió forintot követelt a harmadrendű vádlottól, aki azt arra hivatkozva nem fizette ki, hogy még ő sem kapta meg a pénzt.

A vállalkozó, akinek 53 millió forinttal tartoztatk, ezután kereste meg B. Balázst, hogy segítsen neki behajtani 25 millió forintot a követeléséből, ebből ötmilliót ígért neki. A tervbe további alvállalkozókat is bevontak, így végül 2010 novemberében 12-en ejtették túszul a sértettet egy XIII. kerületi áruház éttermében. Körbevették, agyonveréssel fenyegették, illetve azzal, hogy "zsákba dugják", megerőszakolják a nejét és leszúrják. Telefonjából és diktafonjából kivették az elemeket és az akkumulátort.

A férfi az ügyészség szerint a több mint egy órán át tartó fenyegetés hatására, amely során bántalmazták is, a laptopján cége bankszámlájáról 5 millió forintot utalt át a harmadrendű vádlott cégének bankszámlájára. A vádlottak ezt követően elengedték a fővállalkozót, de további 20 millió forintot követeltek tőle.

A fővállalkozó a fenyegetések ellenére nem fizetett többet, hanem feljelentést tett a rendőrségen. A következő találkozón a rendőrség elfogta a harmadrendű és egy másik vádlottat, majd később a többi vádlott is a hatóságok látókörébe került.

B. Balázs – akit Thaiföldön tartóztattak le – a per szerdai tárgyalásán azt vallotta, nem érzi magát bűnösnek, és semmilyen emberrablásról nincs szó ebben az ügyben. "Én csak segíteni szerettem volna a tanítványomnak" – mondta az egyébként golfoktatóként dolgozó, néhány vádlottat munkája kapcsán megismerő férfi, aki szerint ő csak közvetíteni akart a felek között. Szerinte az éttermi megbeszélésen nem történt olyan, amely bűncselekményt valósított volna meg. Ingerülten beszéltek ugyan, de fenyegetés nem történt a nyilvános helyen történt találkozón, amiről a sértett bármikor távozhatott volna.