A hajókonténer a csempészek kedvence

2012.01.29. 19:35

A hajókon szállított konténerek a drog- és fegyvercsempészek kedvencei, mivel ezekkel szinte akadálytalanul folyhat az illegális üzletelés: a Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése szerint a lepecsételt konténereknek alig két százalékát vizsgálják meg a szállítási tilalmak betartása miatt. A stockholmi székhelyű intézet statisztikát állított össze a felfedezett csempészárukról. A legtöbbet, azaz az összes illegális rakomány 19,5 százalékát, német fuvarozó társaságok hajóin fedezték föl állami ellenőrök. A németek után a görögök (10,6%) és az amerikaiak (7,8%) következnek a sorban.

Mivel a hajókra rakott konténereket behajózás előtt lepecsételik, az érintett hajóstársaságok a legtöbb esetben nem is tudnak a törvénysértésről. Bűnvádi következménye jóformán soha nincs a csempészáruk fuvarozásának. "Ezek a konténeres szállítmányok mocskos lyukat képeznek a nemzetközi kereskedelemben. Senki sem érzi felelősnek magát" - mutatott rá Hugh Griffith, a SIPRI-tanulmány egyik szerzője - "A nyugati államok hatalmas erőfeszítéseket tesznek az Afrika szarván zajló kalózkodás megfékezése érdekében, ugyanakkor alig tesznek valamit az óceánokon folyó fegyver- és drogcsempészet ellen."

2011 végén egy fegyverszállítmány keltett nagy médiavisszhangot: a finn vámőrség 69 darab Patriot típusú légvédelmi rakétát talált egy Németországból Kínába tartó hajó rakterében. A vizsgálat kiderítette, hogy a rakéták egy legális, ám nem publikus fegyverszállítmány részét képezték, amelyről Németország és Dél-Korea között született korábban megállapodás. A finn hatóságok által átmenetileg feltartóztatott teherhajó rakodóterében talált 150 tonna katonai rendeltetésű robbanóanyag eladója és vásárlója viszont homályban maradt.