Mit csináljak, ha fegyvert fognak rám?

2012.02.12. 12:52

A rablótámadások célpontjai leggyakrabban kis üzletek, ám az eladókat ritkán készítik fel az ilyen esetekre, állítja egy bűnmegelőzési felmérésre hivatkozva a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., tapasztalatuk szerint a kis boltok gyakran még biztosítást sem kötnek ilyen esetekre.

Egy felmérés szerint legtöbbször az 1–2 személyes üzletek a rablótámadások célpontjai,  a veszélyeztetett üzletek tulajdonosai pedig egyáltalán nem számítanak rablásra. Az alkuszcég szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy a viszonylag gyakori esetek ellenére elenyésző a kártérítési igény.

A bűncselekmény túlnyomó többségét, több mint 80 százalékát 12 és 24 óra között, jellemzően a kora esti órákban követik el forgalmas helyen lévő kisebb boltokban. A rablók ugyanis feltételezik, hogy ebben az időszakban már a kasszában van a napi bevétel nagy része.  A támadások során jellemzően – a vizsgált esetek több mint a felénél – fegyverrel, vagy annak látszó tárggyal fenyegették meg, vagy bántalmazták az eladókat.

Turóczi Bálint, nyugalmazott rendőrezredes, rendőrségi tanácsadó szerint a kis boltokban dolgozóknak ajánlott figyelni a környezetüket, és minden gyanús jelre – például ólálkodó, cél nélkül az üzletben lődörgő, álarccá alakítható sísapkát viselő személyre, viselkedésre, rendkívüli jelenségre – reagálni, biztonsági szolgálatot, polgárőrt hívni vagy rendőri segítséget kérni. Különösen ébernek kell lenni a kisebb forgalmi időszakban, nyitáskor, záráskor és ebédidőben, az eladó ilyenkor ne maradjon egyedül az üzletben.

A CLB a rendőrségi szakértő segítségével összefoglalta azokat az alap viselkedési szabályokat, amelyekkel meg lehet úszni egy rablótámadást, ha annak csak a készpénz megszerzése a célja. Eszerint nem szabad kapkodni, hirtelen mozdulatot tenni, a pénzt vonakodás nélül át kell adni, engedelmeskedni kell a rablónak. Ajánlatos továbbá higgadtan, barátságosan beszélni a rablóval, kerülendő minden hősködés, sőt arra is érdemes felhívni a rabló figyelmét, hogy az üzletben kamera van, ami mindent rögzít. "A rablás után azonnal hívd a rendőrséget, s amíg kiérnek, írd le az eseményt, mert később elfelejthetsz olyan apró, de fontos részleteket, amelyek segíthetik a felderítést" - tanácsolja a cég.