Felborult egy busz a Bakonyban

2012.02.15. 14:56 Módosítva: 2012.02.15. 19:07
Tizenhárman sérültek meg, közülük négyen súlyosan abban az autóbuszban, amely felborult szerdán a Veszprém megyei Tapolcafő és Bakonyjákó között a havas úton – közölte Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Felborult egy busz szerdán a Veszprém megyei Tapolcafő és Bakonyjákó között,  tizenhárman sérültek meg, közülük négyen súlyosan – közölte a megyei mentőszolgálat.

Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a busz vezetőjének nem esett baja. A súlyos sérülteket Budapestre, Pápára és Ajkára szállították.

A 83-as főúton elrendelt útzár még érvényben van, kivéve a buszokat, amelyek fél pályán közlekedhetnek Pápa felé.

A baleset helyszínén a mentők nagy erőkkel dolgoztak a tizenhárom sérült négy súlyos sérült ellátásán. A 22 utasból a sértetlenek pótlóbusszal folytatták útjukat. Heizer János, a Bakony Volán vezérigazgatója a helyszínen gyűjtött információk alapján rekonstruálva a történteket elmondta: a Pápáról Veszprémbe tartó busz Bakonyjákó közelében egy balra ívelő kanyarban a havas úton megcsúszott; a vezető sikertelenül próbált korrigálni, 15-20 métert csúszott az úton, majd a jármű árokba borult.  A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az autóbusz jó állapotú, téli gumikkal felszerelt.

D  NL20120215015
Fotó: Nagy Lajos

Heizer János tájékoztatott arról is, hogy a menetíró tachográf szerint 50-55 kilométeres sebességgel hajtott a buszvezető,  ami a vezérigazgató szerint "relatív gyorshajtás", vagyis a buszsofőr nem jól választotta meg a sebességet. A térségi volán vezetője közölte, hogy korábban elégedett volt a buszvezető munkájával.

Amputálták a lábfejét az egyik sérültnek

Nem tudták megmenteni a bakonyi buszbaleset legsúlyosabb sérültjének egyik lábfejét – közölte a győri kórház orvos igazgatója. Oláh Attila jelezte: Budapesten nem tudták fogadni a férfit szállító mentőhelikoptert, így az a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba vitte a sérültet. Mint mondta, a férfi lábán "csak befejezték” az amputációt, mert a balesetben gyakorlatilag levált a lábfeje.

Közlése szerint a sérült – akit jelenleg is műtenek – állapota súlyos, de nem életveszélyes. Bal válla eltört, jobb lábfejét is operálni kell.