Bíróság előtt a megégett csecsemő anyja

2012.02.22. 13:18

Bíróság előtt a gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt nyírbátori anya

Megkezdődött a Nyíregyházi Törvényszéken szerdán annak a nyírbátori nőnek a büntetőpere, akinek felügyelet nélkül hagyott három és fél hónapos csecsemője lakástűzben vesztette életét tavaly januárban.

A 30 éves nőt gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével, emellett őt és 28 éves volt élettársát lopás vétségével és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a megyei főügyészség.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a vádlottak két közös és egy közösen nevelt gyermekükkel 2010 júniusában költöztek be egy olyan kétszobás lakásba, ahová nem volt az áram és a víz bevezetve. A lakást az utcai légvezetékre kötött kábel látta el árammal, azt az ingatlanon belül szigeteletlen, szabadon lógó vezetékkel továbbították az elektromos berendezésekig, így például a burkolat nélküli hősugárzókig, amelyekkel a házat fűtötték.

Az elsőrendű vádlott ezen hősugárzók egyikét kapcsolta be 2011. január 5-én is, majd három - 5 éves, 2 éves és 3,5 hónapos - gyermekét felügyelet nélkül hagyva elment a közeli boltba vásárolni. Az asszony távolléte alatt azonban a bekapcsolt hősugárzó mellé tolt babakocsi meggyulladt, az abban fekvő csecsemő pedig súlyosan megégett. A kisfiút karban vitte anyja előbb az orvosi ügyletre, majd a helyi mentőállomásra, de már nem tudtak rajta segíteni. A két idősebb gyereket kimentették a házból, ők nem sérültek meg.

Az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a csecsemő a testfelületének nyolcvan százalékán szenvedett harmad- és negyedfokú égési sérüléseket

A nő a tárgyaláson tett vallomásában azt mondta, felelősnek érzi magát a történtekért, s beismerte, hogy hibázott, amikor egyedül hagyta a gyermekeit a lakásban. Közlése szerint csak ennivalót akart venni a közeli boltban, de mielőtt elment, megkérte az utcában lakó egyik ismerősét, hogy menjen be a gyerekekhez. Az asszony csak a boltból hazatérve szembesült a tűzzel, a házból addigra kihozott gyermekkel pedig azonnal orvoshoz sietett.

Az elsőrendű vádlott bírói kérdésre elmondta, hogy a házat 2010-ben vették 350 ezer forintért, a vételárat pedig 40 ezer forintjával törlesztették az eladónak, aki azonban a hónap elején a részleten felüli összeget is levette a bankkártyájáról, így nem maradt pénze még ennivalóra sem, az aznapi vásárlást is kölcsönből oldotta meg. Az asszony elmondása szerint a házban az elektromos vezetékek szerelését a volt élettársa végezte.

A per másodrendű vádlottja, az asszony volt élettársa vallomásában beismerte, hogy az utcai légvezetékre ő akasztotta fel a lakásba bevezető kábelt, s a vezetékek szigetelését is részben ő csinálta.

A per tárgyalását tanúk és szakértők meghallgatásával folytatja a Nyíregyházi Törvényszék.