Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

230 helyett 400 voltot adott a szolgáltató

2005.08.03. 07:06
Egy belga áramellátó cég a normális 230 voltos helyett 400 voltos áramot engedett a lakossági hálózatra. (Az emberek többségének tudatában élő 220 és 380 voltos feszültség helyett néhány éve már ez a két érték a szabványos az EU-ban. Az egységesítés érdekében ugyanis a kontinens országai erre a szintre emelték, a korábban 240 voltot használó Nagy Britannia pedig ide csökkentette saját előírásait.)

Turnhout városában számos otthonban füstölni kezdtek a telefonok, faxkészülékek, villanyfúrók, mosógépek, hifi-tornyok, egyebek, és persze jó pár tönkrement. (A háztartásokban általában csak a túláram ellen védekeznek - például olvadóbiztosítóval -, a túlfeszültség ellen nem, bár kaphatóak ilyen berendezések is.)

A dühödt lakossági telefonok nyomán indult vizsgálat hamar kiderítette, hogy az áramszolgáltató véletlenül továbbított 400 volt feszültségű áramot.

A cég bejelentette, hogy megtéríti mindenki kárát.