Erdőtűz miatt útlezárás a 44-es úton

2007.07.21. 21:50
Még nem tudni, hogy szándékos gyújtogatás okozta-e az erdőtüzet.

Lezárta a rendőrség a 44-es út Kecskeméttől a Lakitelek utáni útkereszteződésig tartó, több mint 20 kilométeres szakaszát, mert Kecskemét határában az út menti erdő meggyulladt szombaton délután és a tűz átterjedt az út túloldalán lévő erdősávra is. 21 órakor az útzárat feloldotta a rendőrség.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint több helyen is kigyulladt az erdő; Szentkirály mellett, valamint Kecskemét és Nyárlőrinc között is 5-ös fokozatú erdőtűz van - közölte a rendőrség és a tűzoltóság. A 44-es úton 21 órakor feloldotta a rendőrség az útzárat. Fekecs József tűzoltó őrnagy elmondta, hogy minkét helyszínen sikerült lokalizálni a tüzet.

A Kecskeméttől 12 kilométerre keletkezett tűz 30 hektár vegyes erdőt pusztított el, a harmadik helyszínen gyorsan sikerült a tűzet eloltani. A Kecskeméti Városi Tűzoltóság tűzoltási mentési osztályvezetője beszámolt arról, hogy 12-13 városból, több mint 60 tűzoltó érkezett az oltásához, amelynek utómunkálatai egész éjszaka tartanak.

Fekecs József őrnagy nem erősítette meg, hogy szándékos gyújtogatás történt, de hozzátette, hogy a rendőrség szakemberek bevonásával vizsgálja az eseteket. Az útlezárás miatt jelentős torlódásra lehet számítani - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra hozzátette: a tűzoltók jelentős erőkkel oltják az 5-ös kiemelt fokozatú tüzet.

A kecskeméti tűzoltóság tájékoztatása szerint, a Szentkirály melletti 20-30 hektár közötti területen kiterjedt erdőtüzet már sikerült lokalizálni, de a Kecskemét Nyárlőrinc melletti tűz kiterjedését még nem tudták behatárolni. A tűzoltók elmondták, hogy a Kecskeméttől 12 kilométerre lévő tüzet is sikerült lokalizálni, itt 30 hektár, 30-35 éves fenyőerdő égett le. 

 A tűzoltás közben érkezett újabb riasztás, hogy két kilométerrel távolabb szintén meggyulladt az erdő, amit két, az oda siető tűzoltó autónak sikerült eloltania. A helyszínen Kecskemétről és környező településekről, de még Szegedről is kiérkezett tűzoltók az utólagos munkálatokat végzik, az avart hűtik. A 44-es út Kecskemét Lakitelek közötti szakasza továbbra is le van zárva.