Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

14 szlovákiai halott egy horvátországi buszbalesetben

2008.09.07. 13:09
A kassai rendszámú autóbusz 49, többségében idősebb utassal szombaton este indult Kassáról, a balesetb Gospic város közelében történt vasárnap reggel.

Tizennégyre emelkedett a szlovák rendszámmal közlekedő autóbusz horvátországi balesetében meghalt áldozatok száma - közölték vasárnap Pozsonyban. A Split felé haladó, döntően kassai és Kassa-környékbeli, utószezoni nyaralásra utazó, 49 idősebb embert szállító autóbusz vasárnap reggel, nem sokkal hat óra után nekihajtott az A1-es autópályát átívelő híd betonpillérének.

A szlovákiai hírportálokon látható képek tanúsága szerint a szalagkorlátot előbb két autóbusznyi hosszúságban felgyűrő jármű "felnyársalódott" a betonpillérre. Az első közlések 13 helyszínen szörnyethalt áldozatról és harminc sebesültről, köztük több súlyos esetről szóltak.

A pozsonyi külügyi szóvivő szerint a sérülteket megpróbálják hazaszállítani, hogy szlovákiai kórházakban kapjanak ellátást. Mint közölték, a szállítható sebesültekért a szlovák kormány különgépét küldik majd a baleset helyszínéhez legközelebb eső dalmáciai repülőtérre, Zárába (Zadar). Ezzel a géppel utazna majd haza a balesetet sérülés nélkül túlélő néhány ember is.A szlovák kormánygép a kora esti órákban - fedélzetén Ján Kubis külügyminiszterrel és orvosi személyzettel - el is repült Pozsonyból. A gépet éjfélre várják a kassai repülőtérre. Itt a város legnagyobb kórházának beleseti sebészete már felkészült a sérültek ellátására.

Eközben a horvát hatóságok közölték, hogy a 14 holttest hazaszállítása egyelőre nem esedékes, mert előbb ott kell azonosítani az áldozatokat. A hivatalos pozsonyi közlés szerint az áldozatok száma nem emelkedett, továbbra is tizennégy főről tudnak, és 19 embert a horvátországi kórházakban ápolnak. Közülük ketten válságos állapotban vannak.

Az autóbuszt üzemeltető Mostarko nevű kassai társaság képviselője közölte: az autóbusz utasai nem a társaság szervezésében utaztak Horvátországba, ők mindössze csak a járművet adták bérbe, a két gépkocsivezetővel együtt, ezért utaslistájuk sincs. Mint a társaság egyik tulajdonosa, Ladislav Michalko nyilatkozta, a hétéves gépjármű műszakilag rendben volt.

Feltételezhető, hogy a szerencsétlenül járt emberek nem utazási iroda, hanem magánszemély szervezésében indultak el Dalmáciába.

A súlyos baleset okait egyelőre nem ismerik, de valószínűsíthető, hogy a volán mögött ülő gépkocsivezető elaludt. Az autóbusz egyik sofőrje szörnyethalt, másiknak mindkét lábát amputálni kellett.A baleset másik lehetséges okaként az autóbusz hátsó kerekének durrdefektjét jelölik meg. A túlélők elmondása szerint az ütközést megelőző pillanatokban többen hallották a kerék durranásának hangját.Stipe Mecic horvát elnök vasárnap délelőtt részvéttáviratot küldött Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, aki időközben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!