Jobban ,,hallgatnak" a nők?

2000.12.08. 11:48
A nők beszédhallgatás közben mindkét agyféltekéjüket használják, a férfiak csupán a bal oldalt - bizonyította be egy kísérletsorozattal egy amerikai radiológus. Az eredmények nem jelentik azt, hogy a nők jobb ,,hallgatók" mint a férfiak, hanem azt, hogy az agysebészek a jövőben nemre való tekintettel fognak differenciálni a műtétek során.

A tudósok kísérletsorozattal bizonyították be, amit a nők már ősidők óta tudtak: a férfiak agyuk egyik felét használják hallgatásra, míg a nők mind a kettőt. A kísérletet végző tudósok azonban rögtön figyelmeztetnek: a kutatások nem szolgálnak konkrét bizonyítékokkal, hogy a nők jobb ,,hallgatók" mint a férfiak.

Az agy vérellátását figyelték

A kutatást az Indiana University idegradiológus professzora, dr. Michael Phillips vezette, és eredményeit a napokban zajló Észak-Amerikai Radiológus Társaság éves találkozásán ismertette. Az orvos 10 férfiből és nőből álló csoportot vizsgált meg és az agy vérellátását követte figyelemmel egy funkcionális mágneses rezonancia képalkotásnak (fMRI) nevezett technika segítségével.

A kísérleti alanyok egy speciálisan erre a célra kidolgozott fülhallgatót viseltek a fMRI szkenner belsejében és egy rövid novellát játszottak le. Mikor a férfiak hallgatták a lejátszott szöveget a bal oldali halánték lebenyben regisztráltak aktivitást a kutatók, a nők esetében a bal és a jobb lebeny is működött.

Differenciált műtét

Az agy bal fele a klasszikus elképzelések szerint a beszédhallgatással áll kapcsolatban, míg a jobb oldalhoz kreatívabb feladatokat asszociálnak: zenélés vagy térviszonyok megértése. Dr. Michael Phillips kísérletei tükrében az agysebészek nemre való tekintettel differenciáltan fogják operálni az agyat a jövőben.  • Tippek
  • Hitelkártya