Auguszta
-4 °C
2 °C

A bajba került Airbuson is nézték a közvetítést

2005.09.23. 06:38
A JetBlue légitársaság Airbus A320-asának utasai a gép tévéképernyőin nézték mintegy két órán keresztül a kényszerleszállás televíziós közvetítését. Mikor kiderült, hogy a gép kényszerleszállásra kényszerül, a helyi tévék helikopteren forgatócsoportokat küldtek a köröző repülőhöz. A felvételeket azonnal átvették az országos hírtévék is. Sok utas csodálkozott, hogy a gépen engedték a közvetítést nézni, ugyanis az utastérben "meglehetősen feszült" volt a hangulat.
A fedélzeti tévéképernyőn több mint két órán át nézték repülőgépük kényszerleszállásának élő televíziós közvetítését annak az amerikai gépnek az utasai, amely a futómű meghibásodása miatt szerdán kénytelen volt megszakítani útját - derült ki az utasok beszámolóiból.

A JetBlue légitársaság Airbus A320 típusú utasszállító gépe 146 emberrel a fedélzetén a Los Angeles melletti Burbank repülőteréről indult New Yorkba, ám a felszállást követően fény derült az első futómű meghibásodására, ezért a pilóta az út megszakítása mellett döntött. A gép három órán át körözött a levegőben, hogy elfogyassza üzemanyagát, mielőtt Los Angeles nemzetközi repülőterén keresztbe fordult első kerékkel sikeres kényszerleszállást hajtott végre.

A futómű meghibásodásáról értesülve a helyi tévétársaságok helikopteren nyomban forgatócsoportokat küldtek a gép nyomába, s órákon át élőben közvetítették az Airbus mozgását. A látványos felvételeket azonnal átvették, sugározták az országos hírtévék is, amelyek műsora fogható volt a legkorszerűbb berendezésekkel, műholdas kapcsolattal felszerelt repülőgépen is.

Az utasok igencsak meglepődtek, amikor az előttük lévő üléstámlába szerelt kis képernyőn felfedezték a saját gépükről szóló tudósításokat. "Egyszerre láthattuk a tévéképernyőn a gépet és hallhattuk az újságírói kommentárokat, ami elég érdekes volt" - magyarázta humorosan az egyik utas, Mike Micelli az NBC4 tévécsatornának, megjegyezve, hogy az utastérben azért "meglehetősen feszült" volt a hangulat.

Egy másik utas, Howard Averill meglepetésének adott hangot amiatt, hogy engedték őket a közvetítést nézni, mondván hogy sok utas nagyon ideges volt, mielőtt a repülőgép sikeresen végrehajtotta a kényszerleszállást.