Lehel
17 °C
27 °C

Késeket csempészett repülőkre egy egyetemista

2003.10.18. 10:32
Egy észak-karolinai férfi beismerte a hatóságoknak, hogy ő rejtett el késeket és egyéb gyanús tárgyakat egy légitársaság több gépén. A férfi azt állítja, hogy ő csak a biztonsági ellenőrzések gyenge pontjaira próbálta felhívni a figyelmet.
Átfogó biztonsági ellenőrzéseket rendeltek el azonnali hatállyal minden amerikai utasszállítón, miután több, gyanús tárgyat találtak a Southwest Airlines légitársaság, New Orleans-i és Houstoni járatain. A biztonságiak több papírvágó kést, és a plasztikbombák anyagára emlékeztető gyurmát találtak elrejtve. Az esettel kapcsolatban kihallgattak egy 20 éves egyetemistát a marylandi Baltimore-ban, aki beismerte, hogy, valóban ő helyezte el a tárgyakat a repülőkön. A férfi együttműködik a hatóságokkal, Robert Mueller FBI-igazgató szerint szinte kizárt, hogy a tanuló terrorcselekményre készült volna. Az egyetemistát egyelőre nem tartóztatták le, és vádat sem emeltek ellene.

E-mail miatt bukott le

A tanuló egy névtelen e-mailben jelezte a biztonsági felügyeletnek (TSA), hogy tárgyakat helyez el majd különböző járatokon, hogy a biztonságiak éberségét ellenőrizze. A hatóságok azonban siettek leszögezni, hogy a greensborói Guildford College tanulója utasként csempészte fel a tárgyakat, és nem áll sem a légitársaságok sem a reptér alkalmazásában. A TSA munkatársai azt állítják, hogy az email alapján sikerült azonosítaniuk a férfit, akit már hónapok óta "szemmel tartottak".

Nem találják a többit

A férfi e-mailjében azt írta, hogy több járaton helyezett el gyanús tárgyakat, de a Sothwest Airlines munkatársai csak ezen a két járaton bukkantak a késekre, gyurmára, és egy naptejes flakonba öntött fehérítőre. A cég bejelentette, hogy 385 repülőből álló gépparkját alaposan átvizsgáltatja. A szeptember 11 terrortámadások után alaposan szabályozták a fedélzetre felvihető tárgyak listáját, mert akkor a támadók papírvágó késekkel térítették el azokat a repülőket, amelyeket később a WTC ikertornyainak, valamint a Pentagon épületének vezettek.