Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szökőár fenyegeti Alaszkát

2003.11.17. 15:59
Pusztító erejű, a Richter-skála szerinti 7,5-es erősségű földrengés rázta meg Alaszka partjait. A rengések az eddigi jelentések szerint nem okoztak károkat, viszont szökőárt okozhatnak. A meteorológiai szolgálat otthonaik elhagyására szólította a csendes-óceáni partvidék lakóit.
Szökőár fenyegeti Alaszka csendes-óceáni partvidékét - adott ki figyelmeztetést az amerikai meteorológiai szolgálat tsunami-figyelő részlege - jelentette a drudgereport. Az amerikai tagállam partjai közelében a Richter-skála szerinti 7,5-es erősségű földrengést észleltek, helyi idő szerint vasárnap éjszaka.

A szakszolgálat figyelmeztetése szerint egyelőre nem tudni, hogy valóban bekövetkezik-e a szökőár, de elég nagy a valószínűsége. Ezért arra kérték a partközeli alacsony területek lakóit, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. A figyelmeztetés szövege szerint a szökőár magassága megbecsülhetetlen, és több egymást követő árhullám is előfordulhat.

A földrengés az eddigi jelentések szerint nem okozott károkat Alaszkában, az epicentruma az alaszkai partoktól viszonylag távol, mintegy nyolcvan kilométernyire volt, ráadásul lakatlan területek közelében.