Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kiutasították a Ferihegyen bombával fenyegetőző albánt

2007.05.29. 10:16
Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel és kiutasítással sújtotta a Fővárosi Bíróság azt az albán férfit, aki fél éve bombával fenyegetőzött a Ferihegyei repülőtéren.

Az albán férfi Norvégiából január 4-én érkezett Budapestre, hogy innen utazzon hazájába. A férfit kiutasították a skandináv országból és két rendőr kísérte vissza Albániába.

Az őrizetes azonban Ferihegyen megszökött kísérői elől és megpróbált felszállni egy Kijevbe induló járatra. Amikor a repülőtér munkatársai ezt megakadályozták, azt mondta, hogy bomba van a gépen. A fenyegetés hatására több repülőgépet is kiürítettek és átvizsgáltak. A járatok másfél órás késéssel indulhattak.

Az albán férfi elismerte bűnösségét. A cselekmény másnapján közveszélyes fenyegetés miatt 6 hónap 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre és Magyarország területéről történő 3 éves kiutasításra ítélte első fokon a XVIII-XIX. Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban.

A másdofokon eljáró Fővárosi Bíróság kedden 1 évre mérsékelte a szabadságvesztés felfüggesztését, egyebekben helyben hagyta az elsőfokú döntést. Az albán férfit időközben eltávolították a magyar hatóságok az országból, így a másodfokú eljárás már a távollétében zajlott le.

A szóbeli indoklás során elhangzott: bár az albán férfinak komoly oka lehetett arra, hogy ne térjen vissza hazájába, azonban erre nem lehet megoldás a terrorcselekménnyel való fenygetés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!