Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szeszhegyek fagyállóból és aromából

2005.12.19. 19:03
Havonta 100-150 liter aromával izesített szeszt állított elő egy speciális fagyálló folyadékból az a csoport, amelynek tagjait nemrégiben fogták el a vámőrök. A társaság a trükkel 3,5 milliárd forint jövedéki adó megfizetését kerülte el.

Fagyállóból készített alkoholt az a csoport, amely egy országos akció során fülelt le a Vám- és Pénzügyőrség Országos Paramcsnoksága (VPOP) - közölte Sipos Jenő szóvivő.

A budapesti társaság kifejezetten erre a célra kísérletezett ki egy magas alkoholtartalmú fagyállót, amely összetevői alapján még éppen nem tartozik a jövedéki adóköteles termékek körébe. A fagyásgátlóból egyszerű szűréssel készítettek tiszta szeszt. Az alkoholt aztán aromával izesítették és így adták el.

A nyomozás adatai alapján a csoport 2004-2005-ben havonta 100-150 ezer liter fagyásgátlóból készített tiszta szeszt. Ezzel közel 3,5 milliárd forint jövedéki adót nem fizettek meg.

Mint Sipos Jenő, a VPOP szóvivője közölte: a pénzügyőrök mintegy 40 helyen tartottak házkutatást, s több mint 30 ezer liter tiszta szeszt és már bekevert alkoholterméket foglaltak le az azok előállításához szükséges eszközökkel és anyagokkal együtt.

A Vám-és Pénzügyőrség visszaélés jövedékkel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt jelenleg 10 személy ellen folytat büntetőeljárást. Közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak, két személy ellen pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

A csoport többi tagja ellen a nyomozás jelenleg is nagy erőkkel folyik.