Mátyás
-6 °C
1 °C

'Most leváglak titeket'

2001.11.28. 13:39
Kertészmérnök az a férfi, aki kedd délelőtt elvágta egy VII. kerületi ház homlokzatán dolgozó alpinisták biztosítóköteleit. Buhajla Sándor ipari alpinistát egy hölgy, a ház egyik lakója mentette meg a 20 méteres zuhanástól.
- Állj meg, a kurva anyádat! Elvágtad a kötelet! - kiáltott fel az egyik ipari alpinista, amikor az addig feszes kötél ernyedten hullott alá. Másodpercek alatt történt minden: ketten a pallóra ugrottak, nehogy lezuhanjanak, de egyiküknek nem sikerült időben bemászni a falról.

November 27-én délelőtt fél kilenckor a VII. kerületi Dózsa György út egyik lakóházának homlokzati festését építőipari munkások végezték. A ház tetőtérben lakó 37 éves kertészmérnök a munkások hat biztosítókötele közül ötöt ollóval elvágott. Buhajla Sándor a tetőtér alatt függeszkedett, amikor az ő biztosítókötelét is elvágták.

A munkások szerint - ahogy ők nevezik - "az ollós" nem normális. A "merénylet" előtt már többször összetűzésbe kerültek: a kertész kifogásolta, hogy az alpinisták már reggel hét órakor dolgoznak, és nem hagyják pihenni azzal, hogy a tetőn járkálnak. A homlokzati festés már két hónapja folyik, és ezen a héten be is fejeződött volna, ha a munkálatok kedden nem szakadtak volna meg.

Sándor szerencséjére, zuhanása közben az alatta lévő szint egyik ablakából egy ott lakó hölgynek sikerült elkapnia, és az ablakon behúznia.

"Most leváglak titeket"

- A srácok szóltak, hogy az ollós elkapta egyikük lábát, és odaszólt, hogy levágja őket a falról - emlékezett vissza Buhajla Sándor. - Utólag tudtam meg, hogy telefonált a cégvezetőnek is, mondván, elvágja a köteleket. Főnökünk, Kormos László kiszólt telefonon, hogy jöjjünk le a falról, mert egy őrült fenyegetőzik. Két társamnak sikerült a pallóra ugrania, nekem már nem. Annyi időm volt, hogy kiabáljak, és bedörömböljek az alattam lévő ablakon. Szerencsére a lakó otthon volt, és kinyitotta az ablakot - ekkor elengedett a kötél, hátratántorodtam, de az utolsó pillanatban a hölgy elkapott, és behúzott a lakásba. Ott álltunk egymást szorítva, hirtelen egyikünk sem tudta, hogy mi történt valójában.

A 37 éves férfit a helyszínen a rendőrök elfogták, és több emberen elkövetett emberölés kísérlete bűntettének alapos gyanúja miatt előállították. A gyanúsítottal szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya folytatja le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)szerdán kezdeményezte az előzetes letartóztatást, mely megítéléséről csütörtökön dönt a bíróság.

"Mondtam már, hogy bocs"

- Én csak lent az épület előtt, a rendőri intézkedés közben találkoztam a kertésszel. Azt hittem, neki rohanok, de türtőztettem magam. A faszi látta, hogy én még függeszkedek, mégis elvágta a köteleket. Kiabáltunk vele, erre csak annyit reagált: "Mondtam már, hogy bocs!". Az ilyen dilisek jelentik ebben a munkában a legnagyobb veszélyt.

A lakókat megosztotta az eset. Egy, a harmadikon lakó idősebb úr szerint csak valami félreértés lehet, mert szerinte a kertész nagyon rendes ember, és nem tudja elképzelni, hogy ilyet tegyen. Viszont a ház több lakója, akik a kapuban futottak össze szerda délelőtt, káromkodva kiabáltak, amikor szóba került az ollós. - Az egy állat, le kéne lőni az ilyet - kiáltotta az egyik férfi. - A srácok itt fagyoskodnak egész nap, ez a barom meg levágja őket.

Szerdán újra munkába álltak az alpinisták, bár Sándornak nem sok ideje maradt a festésre. - Ez a nagy felhajtás, a sok interjú nem hiányzott. Úgy érzem magam, mint egy hülye popsztár. Most hazamegyek, alszom egyet, aztán visszajövök dolgozni. Egy ideig biztonságban érezhetem magam, de egy pár nap múlva kiengedik az ollóst. Majd kettőzött őrséggel dolgozunk tovább: egy ember figyel lent, egy pedig fent.

A lakók miatt nem vállalnak homlokfestést
A Neves-ADV alpintechnikai cég vezetője szerint a kollégái, ha tehetnék, nem vállalnának homlokzatfestést, vagy olyan munkát, amelyet lakóházon kell végezni. - Eddig egyetlen olyan balesetről tudok, mely az alpinista hibájából következett be - mondta Melicher Zoltán. - Mi tisztában vagyunk azzal, hogy milyen veszélyei vannak ennek a munkának, éppen ezért nagyon odafigyelünk a biztonságra.

- Korábban már velünk is történt hasonló incidens, de szerencsére nem volt ilyen durva. Hat emelet magasan dolgoztunk, amikor elkezdett egy lakó fenyegetőzni, hogy elvágja a köteleinket, ha nem dolgozunk halkabban.