Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Mehetünk a Keletibe, jelentem!'

2003.07.23. 16:11
Demszky Gábor és Gergényi Péter együtt tájékozódott a főváros két nagy pályaudvarán. Megilletődött, fess és tolmácsos járőrök jelentettek, a főkapitány autogramot adott, metrózott, aki életében még soha - csupa fontos tanulság. Spontaneitásnak meg maradt, hogy a határőrség egy nyugállományú tisztje is bedobta magát egy röpke intermezzo erejéig.
Demszky Gábor főpolgármester és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerdán közös bejárást tartott a Nyugati és a Keleti Pályaudvaron. A BRFK pályaudvaros akciócsoportjának vezetője és egy falkányi operatőr kíséretében merült alá a két vezér az aluljárók fülledt, bűnös világába. Megnézték, hogyan is halad a bűn telepein a közbiztonság javítását célzó program.

Szép rendőrök

Tekintse meg képeinket
A Nyugati egy hónapja már nem a zsebesek Mekkája: a nap huszonnégy órájában két-három fős rendőri csoportok grasszálnak a téren, a pályaudvaron, a szitiszenter előtt. Megmotoznák az élő fát is, ha volna zsebe.

Szerda délben a Nyugati aluljáróban a szokásos életkép, azzal az apró különbséggel, hogy a most járőröző rendőrök fiatalabbak és helyesebbek, mint általában. Sőt barátságosabbak is: félórával a nagy esemény előtt jó képet vágnak a fotós tolakodásához. Agyonfotózza őket, de csak mosolyognak, mint a beavatottak. (Pár napja az Index riportere valamivel rusztikusabb modorú járőrrel került szembe, és kellett előtte esküdöznie, hogy nincs nála lőfegyver, vágó, szúró eszköz, sőt kábítószer sem.

Kenny haldoklik

A főkapitány tíz perccel a találkozó hivatalos kezdete előtt a főbejáratnál. Az újságírók gyorsan átalakulnak egy szuperhatékony forgalomkorlátózó emulzióvá. Egy hivatalnokkülsejű férfi lép a főkapitányhoz: autogramot kér. Gördül a jelenet, mi sem természetesebb.

A főpolgármester csak öt percet késik. Első állomás a pályaudvari örs. A riportert más riporterek tapossák a szűk jardon. Csak annyit látni, hogy a falakat frissen mázolták, virágok és karácsonyfadíszek lógnak le a plafonról, meg hogy az egyik monitoron a southparkos Kenny haldoklik.

Főkapitány úrnak jelentem!

Irány az aluljáró. Csak a járókelők arcaira, gesztusaira tudunk figyelni. A többség röhög az egymást és a gyanútlanokat taposó, hátrafelé gyalogló fotóshad láttán. Mások riadt arccal kerülnek nagyot jó előre a különös kompánia láttán.

Tolmáccsal erősített járőrpáros jelent az alagút mértani közepén, a bokszgép előtt. A duó hölgytagja végül egy kisóhajtott "úristennel" menekül a félelmetes randevúról.

Kalzsibabóra

Hasonló sokkoló jelenet játszódik le a metrólejáró előtt. Három jóképű járőr sápad vigyázzba, mikor megjelenik a főkapitány. A feszültséget egy a színre hirtelen beugró idős férfi oldja. Rejtői figura, határőrtiszti ruhában feszít, kezel mindenkivel, még mielőtt kiderülne, hogy ő nem szerepel a forgatókönyvben.

Kalzsibabóra - érkezik a sokatmondó válasz arra a kérdésünkre, hogy kivezényelték a határőrséget is. De jól jött volna itt a rendőrök tolmácsa - gondoljuk, miközben a határőr előveszi igazolványát, bizonyítandó, hogy ő valóban ő. Köszönjük szépen.

Nyilatkozat és kínosság

Klikk a képre!
Végül a főpolgármester és a főkapitány nyilatkozik a sajtónak, arról hogy a főváros most is hét feltételt szab a rendőrségnek, mint korábban. Arról is hallunk, hogy valóban több a rendőr az utcán, főleg a frekventált helyeken, és ennek van is eredménye: a Nyugatinál például az utóbbi három hétben nem marad felderítetlenül lopás.

Kínos jelenet következik, melytől a főkapitány fülcimpája ritmikusan mozogni kezd: egy hátizsákos fruska halad el a csoport mellet és odakiált: "Mi van, buzi köcsögök?!" Szabadon távozik a színről.

Egy ugyanilyenre, metróval

Rövid baráti vita következik a két fő között. Gergényi Péter azt javasolja, hogy KOCSIVAL menjenek szépen a Keletihez, egy ugyanilyenre. Jó, mondja Demszky Gábor mosolyogva, de ne kocsival, hanem metróval. Úgy is lesz. "Mehetünk akkor a Keletibe, jelentem!" - nyugtázza a hallottakat a pályaudvari akciócsoport vezetője. Egy ismert szőke riporternő nehezebben nyeli az unikumot: "Nem hiszem el, hogy metróval megyek a Keletiig!"

Újra akcióban az URH-sok
Szeptembertől feláll az úgynevezett URH rendőri szolgálat és harminc gépkocsival, valamint közel háromszázfős állománnyal a város különböző pontjait fogják ellenőrizni - mondta a szemlén Gergényi Péter. A tábornok közlése szerint a turisták által látogatott helyeket kell elsősorban megtisztítani a bűnözőktől.

Demszky Gábor arról beszélt, elvárja, hogy visszaszorítsa a hatóság a rendőri korrupciót, felszámolja az illegális árusításokat a közterületeken, valamint hatékonyabban derítsék fel a lopásokat és a betöréseket. A főváros idén száznyolcvanmillió forinttal támogatja a BRFK-t és további negyvenötmillió forintot ad az Országos Rendőr-főkapitányság készenléti rendőrsége számára.