Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tíz halottja van az angliai ítéletidőnek

2002.01.29. 11:29
Tíz halálos áldozatot követelt az évtized legerősebb szélvihara Észak-Angliában és Skóciában -jelentette a BBC. Az anyagi kár jelentős, a helyreállítási munkálatok megkezdődtek, ám a meteorológusok szerint folytatódik az ítéletidő.
Hét ember Észak-Angliában, három pedig Skóciában vesztette életét hétfőn a tomboló viharban. A szél az elektromos távvezetékekben okozta a legsúlyosabb károkat, ezért elsőként az időnként 190 kilométeres sebességű szél által megrongált vezetékek helyreállítása kezdődött meg. A skóciai elektromos művek egyik munkatársa elmondta, hogy alaposan tanulmányozniuk kell a várható időjárást, mert csak enyhe idő esetén tudják a vezetékeket megjavítani.

Áramszünet

Jelenleg 8000 skóciai otthonban nincs áram, de kisebb ideig 90,000 háztartás maradt villamosenergia nélkül. Észak-Írországban mintegy 6000 otthonban szünetelt az áramellátás a 160 kilométer/óra sebességű szél miatt, de most már csak 300 otthonban kell helyreállítani a szolgáltatást. Emellett az északi iparváros, Newcastle környékén is mintegy 20000 otthon energiaellátását vágta el a vihar.

Fennakadások a közlekedésben

Az orkánerejű szél miatt több hidat és utat le kellett zárni, valamint a vasúti közlekedés is szünetelt Skócia több részén. A szél több kaminot is felborított az utakon, az ilyen közlekedési balesetekben öten haltak meg hétfőn. Kedd reggelre a legtöbb utat már újra megnyitották a forgalom előtt.

A vasúti közlekedés azonban továbbra is szünetel, mert a skót vasúttársaság leállított minden járatot azután, hogy egy fa rádőlt a 120 utast szállító Invernessből Londonba tartó gyorsra. Itt a vezető sérült könnyebben. Newcastle környékén a villanymozdonyok egyáltalán nem járnak, a diesel meghajtásúak pedig nem mehetnek 50 mérföldes sebességnél gyorsabban.

Az időjáráselőrejelzések szerint a mostani enyhülés csak átmeneti, a hétén még folytatódik a szeles idő.