Jenő
-3 °C
5 °C

Tíz halottja van az angliai ítéletidőnek

2002.01.29. 11:29
Tíz halálos áldozatot követelt az évtized legerősebb szélvihara Észak-Angliában és Skóciában -jelentette a BBC. Az anyagi kár jelentős, a helyreállítási munkálatok megkezdődtek, ám a meteorológusok szerint folytatódik az ítéletidő.
Hét ember Észak-Angliában, három pedig Skóciában vesztette életét hétfőn a tomboló viharban. A szél az elektromos távvezetékekben okozta a legsúlyosabb károkat, ezért elsőként az időnként 190 kilométeres sebességű szél által megrongált vezetékek helyreállítása kezdődött meg. A skóciai elektromos művek egyik munkatársa elmondta, hogy alaposan tanulmányozniuk kell a várható időjárást, mert csak enyhe idő esetén tudják a vezetékeket megjavítani.

Áramszünet

Jelenleg 8000 skóciai otthonban nincs áram, de kisebb ideig 90,000 háztartás maradt villamosenergia nélkül. Észak-Írországban mintegy 6000 otthonban szünetelt az áramellátás a 160 kilométer/óra sebességű szél miatt, de most már csak 300 otthonban kell helyreállítani a szolgáltatást. Emellett az északi iparváros, Newcastle környékén is mintegy 20000 otthon energiaellátását vágta el a vihar.

Fennakadások a közlekedésben

Az orkánerejű szél miatt több hidat és utat le kellett zárni, valamint a vasúti közlekedés is szünetelt Skócia több részén. A szél több kaminot is felborított az utakon, az ilyen közlekedési balesetekben öten haltak meg hétfőn. Kedd reggelre a legtöbb utat már újra megnyitották a forgalom előtt.

A vasúti közlekedés azonban továbbra is szünetel, mert a skót vasúttársaság leállított minden járatot azután, hogy egy fa rádőlt a 120 utast szállító Invernessből Londonba tartó gyorsra. Itt a vezető sérült könnyebben. Newcastle környékén a villanymozdonyok egyáltalán nem járnak, a diesel meghajtásúak pedig nem mehetnek 50 mérföldes sebességnél gyorsabban.

Az időjáráselőrejelzések szerint a mostani enyhülés csak átmeneti, a hétén még folytatódik a szeles idő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?