Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Árvízvédelmi készültség a Tisza mentén

2003.01.02. 13:50
A Túr folyó után a Tisza Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszán is árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.
A Tisza beregi és felső-szabolcsi részén a sok csapadék hatására kialakult árhullám helyenként elönti a gátak közötti hullámteret. A Túr szabolcsi szakaszán, ahol szerdán rendelték el az első fokú készenlétet, a víz ugyancsak kilépett a folyó medréből és elérte az árvízvédelmi töltések lábát.

A Túron csütörtök délben a vízállás 300 centiméter feletti volt, és tetőzés közeli állapotot mutatott. A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán, a Szamoson, valamint a Krasznán a vízállások az 1-3 méteres emelkedések ellenére sem érték el eddig a készültség elrendelését indokoló szintet.

Jég

A Tisza és a Túr árhulláma mellett a jéghelyzet is munkát ad a térségi vízügyi igazgatóság dolgozóinak, akik egyelőre figyelőszolgálatot látnak el a gátak mentén. A Tiszán Tiszabecs és Vásárosnamény között zajlik a jég, míg Vásárosnaménytól Tiszaszalkáig álló jégmező a jellemző. A folyón feljebb, Tiszakerecseny és Tuzsér között hét helyen alakult ki jégtorlódás, melyek kisebb vízszint-ingadozásokat okoznak.

Tuzsér és Dombrád között szintén zajlik a jég, Dombrád alatt pedig áll a jég, s vastagsága átlagosan 14 centiméter. A Szamoson és a Túron, valamint a Krasznán az országhatártól Nagyecsedig ugyancsak jégzajlást észleltek csütörtökön délben a készültséget tartó vízügyi dolgozók, míg Nagyecsed alatt áll a jég, vastagsága hat centiméter.