Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Áradások és jégeső Nyugat-Európában

2008.05.30. 22:31
Legkevesebb hárman vesztették életüket felhőszakadások következtében Olaszország északi részén, Dél-Németországban jégeső pusztított, Korzikán közel hatvan éves csapadékrekord dőlt meg az elmúlt napokban.

Az észak-olaszországi Piemonte és Valle d,Aosta körzetekből több napig tartó özönvízszerű esőzések után vonult el pénteken a csapadékzóna. Piemontéban három ember halálát okozta az ítéletidő csütörtökön, egy negyedik embert még pénteken is eltűntként tartottak nyilván.

Korzikán és Franciaország keleti részén péntekre virradóra okozott áradásokat nagy mennyiségű eső. .

A földközi-tengeri szigeten több szálloda alsó szintjét víz öntötte el, emiatt 179 vendéget ki kellett költöztetni a szobájából. A sziget nyugati partján, Ajaccióban 59 éves csapadékrekord dőlt meg, 24 óra alatt 133 milliméter eső esett. Korzika déli részén sárlavina öntötte el a települések utcáit a sok eső miatt..

A kelet-franciaországi Elzász és Savoya városaiban is több mellékutcát elöntött a víz. Péntek délután azonban már a francia lakosságot is azzal bíztathatták a meteorológusok, hogy a nehezén már túl vannak. Németország délnyugati és délkeleti része pénteken a reggeli órákban szenvedett el komoly viharkárokat. .

Észak-Rajna-Vesztfáliában, a Düsseldorf melletti Krefeldben pingponglabda méretű jégdarabok hullottak a felhőkből a helyi rendőrség tájékoztatása szerint. A jégeső nem kímélte a szélvédőket, tetőablakokat és üvegházakat: a tűzoltóság több millió euróra becsüli a károk mértékét..

Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban a nagy mennyiségű csapadék több helyen elárasztotta az utcákat és a pincéket. A vihar fákat döntött ki, és legkevesebb két gazdaságban okozott tüzet villámcsapás..