Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Áradnak a folyók az enyhe időjárás miatt

2001.12.31. 18:23
Áradnak a Körösök és a Berettyó a fagypont feletti időjárás maitt. A Berettyó a romániai Márkánál rekord vízszinttel tetőzött. Az áradások miatt egyelőre egyes fokozatú árvízvédelmi készültség van érvéynben, ami holnapra másod, szerdára pedig haramadfokúra módosul.
A Körösök vízgyűjtőjén hullott csapadék és az enyhülés hatására áradás kezdődött a Körösökön és a Berettyón - tudta meg az MTI hétfőn a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. Tájékoztatásuk szerint a Berettyó árhullámának vasárnapi tetőzése a romániai Márkánál meghaladta az eddig észlelt legnagyobb vízszintet.

A folyó a magyarországi szakaszon is árad, Szeghalomnál 400 centimétert meghaladó tetőzés várható január 3-án, ami másodfokú készültségi szintnek felel meg. Jelentős árhullám indult el a Fekete-Körös felső szakaszán is. A romániai Belénesnél vasárnap harmadfokú készültségi szint (350 centiméter) felett tetőzött a folyó.

A Fekete-Körös magyarországi szakasza intenzíven, óránként 20 centimétert árad. Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, az éjszaka másodfokot meghaladó, január 1-jén pedig harmadfokú 700 centimétert meghaladó vízállás várható Antnál. Az árhullám szabad levonulását erősen befolyásolja a Körösök teljes szakaszán meglévő 5-20 centiméter vastag jég. A Fekete-Körös országhatár menti szakaszán a jég zajlik, az alsóbb szakaszán még folyamatosan áll. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság felkészült a jég elleni védekezésre, jégtörő hajóit készültségbe helyezte.