Ágnes
-1 °C
2 °C

MAVIR: nem lehetett előre jelezni az áramkorlátozást

2003.01.14. 11:50
Hét-tíz napon belül derül ki, hogy terheli-e Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-t valamilyen felelősség a hétfő reggeli részleges áramkorlátozás kapcsán, amelyet előre nem lehetett jelezni. Az Index információi szerint a diszpécser 6 óra után néhány perccel látta, hogy az áramkorlátozáson kívül más megoldás nincs.
A hétfő reggeli rendkívüli áramkorlátozáshoz a Mátrai Erőmű teljesítménycsökkenése, a csepeli erőmű leállása, valamint az importáram hiánya okozta. A rendszert végül úgy sikerült stabilizálni, hogy beindították a sajószögedi és litéri tartalék gázturbinákat, a tiszai erőmű I-es blokkját. Ezek mellett Szlovákiából és Lengyelországból sikerült 100-100 megawattnyi importot vásárolni keddre.

Bedugultak a csatornák

Az Index a Magyar Energia Hivataltól (MEH) - a hazai energiaellátás felügyeleti szervétől - megtudta, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (MAVIR) jelentési kötelezettséggel tartozik a hétfői rendkívüli áramkorlátozással kapcsolatban. A jelentést a MEH megkapta. Ennek értékeléséből, amelynek nyilvánosságra hozatala hét-tíz napon belül várható, kiderül majd, hogy a MAVIR-t terheli-e felelősség az üggyel kapcsolatban, illetve a törvényi szabályozásnak megfelelően járt-e el a villamosenergiai cég.

A hétfői részleges áramkorlátozás kapcsán felmerült, hogy miért nem lehetett előre jelezni az esetleges áramkimaradást. MAVIR-os forrásokból megtudtuk, hogy ez lehetetlen, mivel áramot tárolni nem lehet. Az ország területére, mondjuk, Szlovákiából érkező áram gyakran úgy megy keresztül Jugoszlávia felé, hogy abból hazai fogyasztó nem részesül. Hétfő reggel bedugultak a csatornák, így vélhetően az áramkorlátozás elrendelése előtti percekben derült ki, hogy szükség lesz a rendkívüli intézkedésre.

A korlátozást 6 óra 16 perckor rendelték el, az első híradást erről 7 óra után közölte az egyik rádióadó, míg az MTI első közleményét 9 óra 29 perckor adta ki. Az Index kérdésére Kapás Mihály, a MAVIR országos diszpécserszolgálatának vezetője azt válaszolta, hogy a MAVIR a Magyar Energia Hivatalt köteles tájékoztatni. A munkatársak pedig teljes erejükkel a korlátozás feloldásán dolgoztak. Előre pedig nem lehetett szólni, mivel 6 óra után néhány perccel vált világossá, hogy részleges áramkorlátozást kell elrendelni.

Olcsóbb áram, korlátozható fogyasztás

A nemzetgazdaság számára fontos üzemekre nem terjedt ki a részleges korlátozás. Azokat a cégeket kapcsolták ki az első körben, amelyek olcsóbban kapják az áramot, cserébe bármikor - akár előzetes figyelmeztetés nélkül is - korlátozhatják áramfogyasztásukat. "Ezekről a cégekről az adatvédelmi törvény miatt nem tájékoztathatjuk a közvéleményt" - nyilatkozta az Indexnek Boros Norbert, az ELMÜ és az ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.

Harminc százalékos teljesítménnyel üzemel a Mátrai Erőmű

Az időjárás enyhülésének köszönhetően, illetve a szénpályák részleges felszabadítása után, kedden reggel, immár kapacitásának 30 százalékán üzemelt a magyar villamos-energia termelés 13 százalékát előállító Mátrai Erőmű Rt. Miközben hétfőn az öt áramtermelő blokk közül csak egy működött, kedden újabb két blokkot sikerült üzembe helyezni. A teljesítmény azért ingadozik, mert a fűtőanyagot a lignit lefagyásának elkerülése érdekében folyamatos áramoltatással, tárolás nélkül adagolják a kazánokba.

Kedden, a termelés stabilizálását követően, már áramtermelő kapacitásának 50 százalékát képes lesz előállítani az erőmű, szerda estére pedig maximális teljesítményre kapcsolhatnak. A Mátrai Erőmű termelése hétfőn kapacitásának öt százalékára esett vissza, azt követően, hogy a három napon át tartó mínusz 15 és mínusz 25 fok közötti hidegben befagytak a szénpályák és a lignitet nem tudták eljuttatni a kazánokba.