Diána
12 °C
27 °C

Szabadlábon a gyújtogatással vádolt tízéves

2007.10.02. 15:07
Bár a rendőrök szerint beismerő vallomást tett, a bíróság döntése értelmében szabadlábon védekezhet egy tízéves amerikai kisfiú. A fiú szeptember 16-án megmenekült egy tűzből, amiben anyja és féltestvére is meghalt. A rendőrök szerint a fiú gyújtogatott.

Nagymamája felügyelete alá helyezték és szabadon bocsátották Ohióban azt a tízéves kisfiút, akit a rendőrség egy öt ember - köztük az anyja és féltestvére - halálát okozó gyújtogatással vádol, jelentette a CNN. A személyiségi okokból meg nem nevezett kisfiú szabadulását harminc fős tüntető tömeg ünnepelte a greenville-i bíróság épületénél.

A kisfiú szeptember 16-án pusztító tűzből menekült meg. Édesanyja, Chanan Palmers, nyolcéves féltestvére, Kaysha, illetve szomszédjuk, Christy Winans három gyereke, a hatéves Kayla Winans, az ötéves Je'Shawn Davis és a hároméves Jasmine Davis viszont bennégtek az ikerházban, ahol lakott.

Christy Winans és barátja kisebb sérülésekkel megmenekültek. Az ikerház a szomszédok szerint percek alatt égett le.

A rendőrség a Palmers tízéves fiát gyanúsítja a gyújtogatással. Richard Howel megyei ügyész a Sayton Saily Newsnak adott múlt heti nyilatkozata szerint teljesen biztos benne, hogy a fiú áll a tűz mögött, ezt be is vallotta.

A fiú támogatói - akik többnyire a szomszédai - szerint a rendőrség három napi vallatással kényszerítette ki a beismerést. A fiú védője, David Rohrer szerint hiába olvasták fel a fiúnak a letartóztatáskor a jogait, életkora miatt nem érthette meg teljesen a helyzetet - azaz nem lett volna kihallgatható. Az ügyvéd tagadja, hogy védence bármit is beismert volna.

"Csak bűnbakot akarnak csinálni belőle" - nyilatkozta a CNN-nek a harminc fős ünneplő csoport egyik tagja, a fiú nagybátyja. Egyik szomszédja, Vicky Perez szerint meg "sokan tudják, hogy mi történt valójában, de senki sem fogja elárulni". Mint mondta, ő csak azt szeretné, ha a "családjából és környezetéből kiszakított kisfiú végre hazatérhetne".

Hogy mi történt, azt a fiú papja, a pünkösdista William Zink tiszteletes sem tudta, de szerinte a fiú rendes templomjáró volt, aki nemrég tette túl magát AIDS-ben elhunyt mostohaapja halálán. Igaz, a tiszteletes szerint a család "vad stílusban" élt, nem egy "tipikus amerikaipite-családról volt szó". De szerinte a fiút érdemes lenne megmenteni a börtöntől.

Az áldozatok családja persze más véleményen van. A CNN beszámolója szerint Winan édesanyja, Sabrina Jones vitába is keveredett a tüntetőkkel. "Az én unokáim meg sem élhették a tíz éves kort" - kiabálta a tüntetőknek a bíróságról távoztában a CNN beszámolója szerint.

A bíróság ugyan szabadlábra helyezte a fiút, de a vádakon nem változtatott. Egyrendbeli gyújtogatással és ötrendbeli gyilkossággal vádolják. A gyújtogatásért 1-10 évre ítélhetik, a gyilkosságok miatt 21 éves koráig ülhetne fiatalkorúak börtönében. Amennyiben viszont a bíróság az összesen hat vádpont miatt veszélyes fiatalkorú bűnözővé minősíti, akár tényleges életfogytiglani büntetést is kaphat.