Judit
3 °C
7 °C

Szabadlábon a gyújtogatással vádolt tízéves

2007.10.02. 15:07
Bár a rendőrök szerint beismerő vallomást tett, a bíróság döntése értelmében szabadlábon védekezhet egy tízéves amerikai kisfiú. A fiú szeptember 16-án megmenekült egy tűzből, amiben anyja és féltestvére is meghalt. A rendőrök szerint a fiú gyújtogatott.

Nagymamája felügyelete alá helyezték és szabadon bocsátották Ohióban azt a tízéves kisfiút, akit a rendőrség egy öt ember - köztük az anyja és féltestvére - halálát okozó gyújtogatással vádol, jelentette a CNN. A személyiségi okokból meg nem nevezett kisfiú szabadulását harminc fős tüntető tömeg ünnepelte a greenville-i bíróság épületénél.

A kisfiú szeptember 16-án pusztító tűzből menekült meg. Édesanyja, Chanan Palmers, nyolcéves féltestvére, Kaysha, illetve szomszédjuk, Christy Winans három gyereke, a hatéves Kayla Winans, az ötéves Je'Shawn Davis és a hároméves Jasmine Davis viszont bennégtek az ikerházban, ahol lakott.

Christy Winans és barátja kisebb sérülésekkel megmenekültek. Az ikerház a szomszédok szerint percek alatt égett le.

A rendőrség a Palmers tízéves fiát gyanúsítja a gyújtogatással. Richard Howel megyei ügyész a Sayton Saily Newsnak adott múlt heti nyilatkozata szerint teljesen biztos benne, hogy a fiú áll a tűz mögött, ezt be is vallotta.

A fiú támogatói - akik többnyire a szomszédai - szerint a rendőrség három napi vallatással kényszerítette ki a beismerést. A fiú védője, David Rohrer szerint hiába olvasták fel a fiúnak a letartóztatáskor a jogait, életkora miatt nem érthette meg teljesen a helyzetet - azaz nem lett volna kihallgatható. Az ügyvéd tagadja, hogy védence bármit is beismert volna.

"Csak bűnbakot akarnak csinálni belőle" - nyilatkozta a CNN-nek a harminc fős ünneplő csoport egyik tagja, a fiú nagybátyja. Egyik szomszédja, Vicky Perez szerint meg "sokan tudják, hogy mi történt valójában, de senki sem fogja elárulni". Mint mondta, ő csak azt szeretné, ha a "családjából és környezetéből kiszakított kisfiú végre hazatérhetne".

Hogy mi történt, azt a fiú papja, a pünkösdista William Zink tiszteletes sem tudta, de szerinte a fiú rendes templomjáró volt, aki nemrég tette túl magát AIDS-ben elhunyt mostohaapja halálán. Igaz, a tiszteletes szerint a család "vad stílusban" élt, nem egy "tipikus amerikaipite-családról volt szó". De szerinte a fiút érdemes lenne megmenteni a börtöntől.

Az áldozatok családja persze más véleményen van. A CNN beszámolója szerint Winan édesanyja, Sabrina Jones vitába is keveredett a tüntetőkkel. "Az én unokáim meg sem élhették a tíz éves kort" - kiabálta a tüntetőknek a bíróságról távoztában a CNN beszámolója szerint.

A bíróság ugyan szabadlábra helyezte a fiút, de a vádakon nem változtatott. Egyrendbeli gyújtogatással és ötrendbeli gyilkossággal vádolják. A gyújtogatásért 1-10 évre ítélhetik, a gyilkosságok miatt 21 éves koráig ülhetne fiatalkorúak börtönében. Amennyiben viszont a bíróság az összesen hat vádpont miatt veszélyes fiatalkorú bűnözővé minősíti, akár tényleges életfogytiglani büntetést is kaphat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?