Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tetőzik a Tisza, apad a Duna

2006.04.08. 20:41
A Duna lassan, de apad, a rendkívüli védekezési fokozat azonban még sok helyen életben van. A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.
A Duna vízszintje a fővárosi szakaszon 765 centiméteren állt szombaton este, 12 óra alatt 17 centimétert apadt, Bajánál 975 centiméterrel hajnalban tetőzött, Mohácsnál 931 centiméterrel az esti órákban tetőzik a folyó.

Magasfokú készültség Tokajnál

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Tokajnál még mindig tetőzik, a 893 centiméteres vízállás harmincöt centiméterrel marad el a 2000-ben mért eddigi legnagyobb vízszinttől. A folyó vízszintje reggel nyolc órától egy centimétert változott, az Újlőrincfalva - Zemplénagárd közötti szakaszon mindenhol harmadfokú készültség van érvényben.

A Duna felső szakasza továbbra is lassan apad, Komáromnál 628 centiméter, Nagymarosnál 589 centiméter, Budapestnél 765 centiméter, Paksnál 837 centiméter a Duna vízállása.

A Szentendrei-szigeti Kisoroszit a víz még mindig körülveszi, mert a faluba vezető út 200 méteres szakaszán jelenleg is 80 centi magasan hömpölyög a víz.

Molnár Csaba polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a földgátakat és az 50 ezer homokzsákot nem bontják el, az ár levonulása után azokra földet hordanak, befüvesítik és így a következő árvizeket már ezek a gátak fogadják.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs ügyeletesének szombat esti tájékoztatása szerint a Dunán az esőzések miatt komolyabb vízszintemelkedés nem várható, viszont a Tisza vízgyűjtő területén az esőzések mértékétől függően komolyabb vízszintemelkedésre kell számítani.

Rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon. Harmadfokú a készültséget 1.423 kilométeren, másodfokú készültséget 748 kilométeren, elsőfokú a készültség 509 kilométer hosszon tartanak fenn a folyók magyarországi szakaszain.

Nyitva a Margitsziget

Szombaton reggel 9 órától ismét látogatható a Margitsziget, de a védvonalakat továbbra is fenntartják - nyilatkozta a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok. Habuda László alezredes elmondása szerint a szigetre az autóbuszok csak a Margit-híd felől hajthatnak be, az Árpád-hídi bejáratnál az utasoknak egy megállónyit sétálniuk kell, mert a kiépített ellennyomó medencék elzárják a közutat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint a kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt. Dobson Tibor elmondta, a védekezésben 15 ezren vesznek részt, csökkent az önkéntesek és a lakossági védekezésben részt vevők száma, jelenleg 186 települést, 9.500 épületet és mintegy 20.500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz.

Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza az állami védműveken 2.838 kilométer, Budapesten 84 kilométer töltésen van készültség, melyek érdemben nem változtak az előző naphoz viszonyítva, bár a Hernádon meg lehetett szüntetni a készültséget. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 318 millió forint volt, a védekezésben 7.892 fő dolgozott, 1.448 géppel és szállítóeszközzel.

Sok a járhatatlan út Borsodban

A csapadékmentes szombati idő ellenére továbbra is több, főleg alsóbb rendű út járhatatlan az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Bár a Hernádon az árvízvédelmi készültség megszűnt, de a Sajólád-Bőcs közötti út Bőcs belterületén még járhatatlan - közölte Sajgó Tamás.

A Sajón levonuló árhullám miatt ugyancsak nem lehet közlekedni a sajóörösi bekötőúton, a település más irányból megközelíthető. Továbbra is járhatatlan a Tisza-mentén Ároktő belterületén a komphoz vezető út, Révleányvárnál és Zemplénagárdnál egy út hosszabb-rövidebb szakasza.

A Bodrog áradása miatt zárták le a közúti forgalom elöl a Szegilong-Olaszliszka, valamint a Sárospatak-Apróhomok közötti utat. Sárospatak térségében a Bodrog árvize miatt több út igen nehezen járható, ezeken forgalomkorlátozásokat léptettek életbe - közölte Sajgó Tamás.