Sára, Márió
2 °C
6 °C

Árvíz a Dunakanyarban - Monorról jöttek tűzoltók

2006.04.01. 17:00
Több településen is küzdenek a Dunakanyarban a helybeliek a megáradt folyóval. A Duna várhatóan 15-20 centivel a négy évvel ezelőtti rekord alatt tetőzik majd, de ha a jövő héten tovább árad a folyó, az még súlyosabb gondokat okozhat.

Nagymaroson elárasztotta a Duna a főutat, a Váci utat. A Gyár utcánál már olyan a víz magassága, hogy csónakkal lehet közlekedni a folyó felé eső oldalon. A főút túloldalán homokzsákokkal védik a házakat, kerteket.

Lezárták a főutat

Sződliget és Göd között egy öt kilométeres szakaszon már zárva van a 2-es út, mert vízátfolyás van rajta, közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Az erdőn átvezető úton a víz 20-30 centiméter magasságban hömpölyög, ezért a forgalmat a 2/A útra terelték át, mondta Soós Gábor. A víz egyelőre nem veszélyezteti a falut, mert az út másik oldalán védővonalat építettek ki, s jelenleg is százan dolgoznak ennek megerősítésén. Óvintézkedésként mindenesetre a szociális otthon 80 lakóját kiköltöztették.

Eladó ház a víz alatt


Klikk a képre!

Kismaroson a Duna utcában a legsúlyosabb a helyzet, ott és a szomszédos Rév utcában a Gödöllőről és Monorról érkezett tűzoltók tartják a frontot a helybeliekkel együtt.

A tűzoltókat azért kellett kihívni Kismarosra, mert már négy alkalommal is átcsapott a gátakon a víz, ezért szivattyúzni kell a házakból, kertek alól. Nagymaroson az Index tudósítója látott olyan házat, amely most épül, de teljesen körbevette már a Duna. Eladó házat is láttunk, amely szintén vízben áll, a garázsajtó feléig ér a Duna. Elöntötte a víz az Ybl Miklós Építőipari Főikola ottani épületét, pontosabban mérőállomását. Elöntötte a víz a helybeliek szerint a szomszédban lévő kertet is, ahol a Polgár-család, a híres sakkozók telke és háza található.

A nagymarosiak a közeli homokbányából kapnak homokot. Az ottaniak szerint 15 centire közelíti majd meg a négy évvel ezelőtti rekordot a víz szintje. Nagyon sokan dolgoznak a főúton, van aki homokzsákokat tölt, van, aki az utcákat védi az autósoktól, nehogy behajtsanak, van, aki pedig zsákokat hord az ideiglenes gátakra.

Hasonló a helyzet Kismaroson is, ahol a leginkább érintett utcák lakói együtt pakolják a zsákokat, töltik a homokot, amelyet hatalmas teherautókkal hordanak, különösen a rév közelébe, illetve a Duna utcába. Az utca egyik oldala képezi itt az ideiglenes gát vonalát.

Kismaroson is sok a víz

Kismaroson a víz várhatóan 6 méter 90 centin tetőzik majd, ez húsz centivel marad majd el a 2002-es nagy árvíztől. A helybeliek azt mondják, hogy nem is a mostani áradás a probléma, hanem a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön érkező újabb hullám. Ha addig nem fog apadni a Duna (hétfőn és kedden), akkor a négy évvel ezelőttinél is magasabb lehet a vízállás és az már komoly problémákat okozhat.

Elöntötte a víz Kismaros és Nagymaros között az árteret. Itt 6-800 méterrel beljebb folyik most a folyam, mint ahol például egy hónappal ezelőtt volt a Duna.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.