Attila nem volt antikommunista

2003.03.13. 13:25
Jelentkezzen, aki kőbe álmodná Attila, hun király szobrát Óbudán, mert történelmünkben a szkíták, hunok, magyarok vonal látszik megerősödni. Még akkor is, ha Dunaújvárosban Lenin-szobor avatására készül a lakosság. A III. kerület az más. Itt már akkor pezsgés volt, amikor Pest még tervbe se volt véve.
Sajtótájékoztató az óbudai polgármesteri hivatalban Attila szobrának felállításának ügyében. Csak a hangulat érzékeltetésére néhány mondat a hivatalos rész előtti suskusból: "Mészáros csinálna majd egy Trianon emlékművet. Nem lett levéve a díszpolgári listáról. Csak tudod, ezek a baloldali dolgok, mindig közbejönnek. Igazi ötágú csillag volt a feje fölött, az igazi, amiből, tudod, a Zacsek kirakta a szegfűt, jó, ez sárga volt." Nem Komintern ülésre jöttünk, na.

Érdekes sugárzások vannak

Érdekes sugárzások vannak
Tarlós nem kíván belemenni a hun-magyar eredetvitába, a kérdést belehelyezi a várospolitikai összefüggésbe. Örömmel fogadta a kuratórium kezdeményezését, mert kevés a köztéri szobor Óbudán, és "megbecsüli a régi időket." Ezért anyagilag is támogatja az ügyet. Ma "mindent átpolitizálnak", mereng maga elé, ott van például Dunaújváros, ahol "Lenin szobrot emelnek újra". Hálát rebegünk, hogy nem oda születtünk. Attilából talán nem lesz baj, mert "nem volt antikommunista".

Pej Kálmán kuratóriumi elnök megdicséri Tarlóst, aki "remekül összefoglalta a lényeget." Eredetileg Attila halálának 1550. évfordulójára szerettek volna szobrot emelni Óbudán, ahol a szálláshelye volt egykor. Nagy szükség van rá, mert alig van Attila-szobor az országban. Mátyás király idejében volt egy, de az elveszett, mint Attila koporsója. Állítottak még Tápiószentmártonban is, ahol "érdekes sugárzások vannak".

Szkíták, hunok, magyarok

Ennél jóval érdekesebb kérdés, hogy ki is volt Attila? Egyre világosabban látszik, hogy "történelmünkben a szkíták, hunok, magyarok vonal látszik megerősödni", ezért kijelenthető, hogy "Attila a mi nagy királyunk volt". A téves nézetek elsősorban a nyugati történetírás miatt alakultak ki, habár mintha változna valami. Az Egyesült Államokban például Wess Roberts Leadership secrets of Attila the hun című könyve "az ötszáz legnagyobb amerikai vállalat vezetőjének bibliájává vált. A sajtóanyag közli az American Airlines elnökének véleményét a könyv alapján a hunok királyáról: "Hihetetlenül építő jellegű, tele van éleselméjűséggel, bepillantást nyújt az eredményes vezetés titkaiba."

Tarlós egy kérdésre válaszolja, hogy a "legprimitívebb okból is elképzelhetőek" politikai támadások, de ez történelmi és nem aktuálpolitikai kérdés. Mit tegyünk, ha "szocialista hősök nincsenek ezerötszáz évvel ezelőttről". Az Árpád-liget 1996-os létesítése se - a szó koptatása nélkül - aktuálpolitikai kérdés, mert "Árpád jött be", nem Lenin. Budapest "Buda, Pest és Óbuda egyesüléséből lett", Óbuda pedig kétezer éves, alapításakor "Pest még csak tervbe se lett véve", itatóhely volt legfeljebb, ahol Demszky, ha akkor élt volna, legfeljebb a lovakat őrizhette volna, hogy széjjel ne szaladjanak.

Jelentkezzen már, aki kőbe álmodná Attilát.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön